Thor P: Flere oplysninger på lønsedlen

NYHED: Løntal bør indeholde alle oplysninger om udgifterne til løn. Det var Ole Sohn og Thor Pedersen (V) dog enige om i dagens samråd.
Ole Sohn og Thor Pedersen i en snak, inden de krydsede klinger i samrådet.
Ole Sohn og Thor Pedersen i en snak, inden de krydsede klinger i samrådet. Foto: Altinget/Henrik
Henrik Theil

Finansministeren afviste blankt alle anklager om talfusk med de offentligt ansattes lønninger, da han onsdag var i åbent samråd i Finansudvalget om sit syn på offentlige ansattes lønforhold. Der var stuvende fuldt i udvalgslokalet til udvalgsformand Kristian Thulesen Dahls (DF) store fornøjelse over interessen for udvalgets arbejde.

"Jeg har ikke sagt et ord til Politiken om klynk eller om noget er godt, dårligt, rimeligt, urimeligt, for højt eller for lavt. Det må stå for Politikens egen regning," sagde finansminister Thor Pedersen (V) i sit første svar til Ole Sohn (SF), der begrundede udvalgets spørgsmål til ministeren.

Ole Sohn og Frank Aaen (EL) var, sammen med et par enkelte kommentarer fra formand Kristian Thulesen Dahl, de eneste udvalgsmedlemmer, der tog ordet. De pegede i deres spørgsmål på, at de ansatte på deres lønsedler slet ikke kunne genkende de tal, som finansministeren havde brugt i sine kommentarer overfor pressen. Ligeledes kunne de tal, som finansministeren brugte, skabe en forventning om væsentligt højere lønninger.

"De tal, jeg har lagt frem, er de samme tal, som arbejdsmarkedets parter er blevet enige om, og som indberettes til Danmarks Statistik. Det er de korrekte tal for den totale udgift til løn, pension, tillæg osv. Endeligt er det gennemsnitstal, og den enkelte betjent eller sygeplejerske kan selvfølgelig ikke genkende sin egen løn i forhold til arbejdsgiverens totale gennemsnitlige lønudgift," mente finansminister Thor Pedersen, og nævnte som eksempel en SOSU-assistent, der i gennemsnit, med alle tillæg, koster arbejdsgiveren godt 26.000 kr. månedligt. En folkeskolelærer får ifølge Danmarks Lærerforening i snit 28.500 kr. om måneden, men det er uden pensionsbidrag, så den samlede udgift var på cirka 32.000 kr. inklusive pension.

Han fandt derfor, at det var et problem, når mange offentligt ansatte, f.eks. politifolk, ikke opfattede pensionsindbetalinger som en del af lønnen.

Brug alene den faste løn til sammenligning
Ole Sohn pegede på, at EU havde normer for, hvilke elementer der burde indgå i lønsammenligninger, hvor tillæg ikke indgår. Han fandt, at de normer kunne have afværget den debat, som havde fået utallige ansatte til at sende deres lønsedler til politikerne.

Thor Pedersen afviste klart at bruge EU-normer, da han til spørgsmålet om danske lønninger alene ville bruge de normer, der var aftalt mellem arbejdsmarkedets parter og Danmarks Statistik. Tillæggene skal derfor også med, når man sammenligner offentlig og privat løn.

På to punkter var Ole Sohn og Thor Pedersen enige.
De forstod og accepterede argumentet fra arbejdsmarkedets parter om, at politikerne skulle holde fingrene fra de kommende overenskomstforhandlinger.

Ole Sohn fik også opbakning fra Thor Pedersen til sin bemærkning om, at arbejdsgiverne havde svigtet ved ikke at fortælle klart om alle udgifter til løn.

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024