KL advarer mod lavere kriminel lavalder

STRAF: Regeringen vil oprette nye dommernævn, som skal fastlægge sanktioner og bindende kommunale indsatser over for kriminelle unge. KL vil have fokus på forebyggelse.

Foto: Facebook
Kim Rosenkilde

Med udpegningen af en ny justitsminister har statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) taget endnu et skridt på vejen mod etableringen af et nyt system for indsatsen mod kriminelle unge.

De borgerlige partiformænd har i flere år været enige om at reformere systemet og indføre en særlig ungdomskriminel lavalder for de 12–17-årige.

En sådan lavalder skal kombineres med et helt nyt system for håndteringen af de kriminelle unge, som skal trække på både det strafferetlige og det sociale område.

Hos KL stiller formanden for landsforeningens social- og sundhedsudvalget, Thomas Adelskov (S), sig positiv over for tanken om en mere samlet indsats over for ungdomskriminalitet.

Men han advarer mod at lade strafferetten tage for meget overhånd.

”KL er imod en sænkelse af den kriminelle lavalder. Vi mener ikke, at det bidrager til en positiv udvikling for de unge, især ikke for de helt unge under 15 år. Det er den socialfaglige indsats, der er vigtig her,” siger Thomas Adelskov.

Dommernævn vil binde kommuner
Af den nye VLAK-regerings arbejdsprogram fremgår det, at der skal oprettes nye såkaldte ungdomskriminalitetsnævn i politikredsene.

Nævnene skal ledes af en dommer og skal have mandat til at fastsætte såkaldte 'straksreaktioner' og iværksætte målrettede kriminalitetsforebyggende tiltag over for de 12–17 årige.

Afgørelsen skal baseres på en samlet lovgivning, der går på tværs af det sociale og strafferetlige og vil blive bindende for kommunerne.

Dokumentation

Det skriver regeringen om en ny indsats mod ungdomskriminalitet

Der er de seneste år sket et fald i ungdomskriminaliteten i Danmark. Det er positivt. Men udsatte unge er i større risiko for et liv i kriminalitet. Unge, som er på vej ned ad en forkert sti, skal bremses, før de havner et sted, hvor det er for svært at vende tilbage.

Regeringen vil derfor gennemføre en reform af indsatsen mod ungdomskriminali­tet, så der kommer et helt nyt system for unge kriminelle. Der skal være en mærkbar reaktion, når unge begår kriminalitet, så de forstår, at alle handlinger har konsekvenser.

Men der skal også være et større spillerum til at skræddersy den mest effektive indsats, som kan hjælpe en udsat ung tilbage på rette vej – det gælder også, selv om man er under 15 år. Vi skal undgå, at unge havner i en hårdkogt kriminel løbebane.

Det nye system skal forankres i en samlet lovgivning, der skal gå på tværs af det sociale og strafferetlige system, og som skal fastlægge en klar fordeling af roller og ansvar mel­lem kommuner, politi og andre aktører.

Kilde: Statsministeriet


Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024