Nye regler for kørekort bekymrer Datatilsynet

HØRINGSSVAR: Det kan være i strid med persondataloven, når regeringen vil give udenlandske myndigheder adgang til databasen over det danske kørekortregister. Derfor har Datatilsynet i et høringssvar udtrykt betænkelighed over for Justitsministeriets lovforslag.

Datatilsynet mener, at regeringens lovforslag omkring videregivelse af kørekortoplysninger til EU-medlemsstater kan forringe persondataloven. 
Datatilsynet mener, at regeringens lovforslag omkring videregivelse af kørekortoplysninger til EU-medlemsstater kan forringe persondataloven. Foto: Colourbox.dk
Morten Hauge Larsen

Dine kørekortoplysninger skal fremover kunne tilgås elektronisk af myndighederne i EU's medlemsstater, som følge af et lovforslag fra Justitsministeriet. Lovforslaget indebærer, at der ændres i færdselsloven for at imødekomme Europa-Parlamentets og Rådets direktiv omkring kørekort. 

Direktivet foreskriver, at medlemsstaterne skal kunne udveksle oplysninger via det europæiske kørekortnetværk RESPER. Myndighederne vil for eksempel kunne få indblik i, hvorfor et kørekort er ugyldigt - en indsigt, der indebærer, at personfølsomme oplysninger fra Kriminalregisteret udleveres. Det være sig information om, at kørekortet er stjålet, frakendt, suspenderet, udløbet eller inddraget.

Denne del af lovforslaget har mødt bekymring fra Datatilsynet. Det skyldes ifølge den uafhængige tilsynsmyndighed, at karakteren af oplysningerne samt den automatiske videregivelse af disse, kan betragtes som en fravigelse af persondataloven.

Automatisk overdragelse er problematisk
Datatilsynets indvending går på, at videregivelsen af personfølsomme oplysninger, jævnfør persondataloven, skal bero på en konkret vurdering i det enkelte tilfælde. Det står i strid med følgende formulering fra regeringens lovforslag:

Datatilsynet skal i den forbindelse understrege, at en sådan forringelse af persondatalovens regler efter tilsynets opfattelse kun bør gennemføres, hvis vægtige samfundsmæssige hensyn taler herfor.

Datatilsynet i høringssvar

”Som det fremgår af pkt. 3.1.1 gives der ikke direkte adgang til kørekortregisteret, men adgangen via RESPER indebærer automatisk videregivelse af såkaldte RESPER-koder på baggrund af oplysninger, som findes i kørekortregisteret, herunder som anført af oplysninger, som stammer fra kriminalregisteret.” 

Dette bekymrer Datatilsynet, fordi det, med en automatisk videregivelse af personfølsomme oplysninger, er mere eller mindre umuligt at kontrollere, hvorvidt myndighederne rent faktisk har brug for oplysningerne for at kunne varetage deres opgave. Og det uanset om medlemsstaterne ikke får direkte online adgang til registeret.

Regeringens sprog forvirrer Datatilsynet
Datatilsynet har også udtrykt betænkelighed over for de formuleringer, regeringen bruger i den del af lovforslaget, der henviser til persondataloven. Det er væsentligt, fordi Datatilsynet er den myndighed, der fører tilsyn med, at reglerne i persondataloven overholdes. 

Indvendingerne går konkret på, at Justitsministeriet henviser til, at persondatalovens § 7 og 8 regulerer videregivelsen af oplysninger om enkeltpersoners ”rent private forhold”. Datatilsynet foreslår, at det tydeligere fremgår af lovforslaget, at § 7 og 8 omhandler behandlingen af følsomme oplysninger.

Det skyldes, som nævnt, at den automatiske videregivelse af personoplysninger, ifølge Datatilsynet er en fravigelse af persondataloven og derfor bør fremgå klart.

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024