Partier lægger arm om retsforbehold

FORHANDLING: Onsdag skal regeringen, Venstre, Konservative og SF igen til forhandlingsbordet for at diskutere, hvilke dele af EU's lovgivning på retsområdet, Danmark bør tilslutte sig. Venstre er betænkelige ved den del af retsområdet, der giver flere rettigheder til sigtede og tiltalte.

I december indgik Socialdemokraterne, Venstre, Radikale, SF og Konservative en aftale, der sender det danske retsforbehold til folkeafstemning senest i begyndelsen af 2016.
I december indgik Socialdemokraterne, Venstre, Radikale, SF og Konservative en aftale, der sender det danske retsforbehold til folkeafstemning senest i begyndelsen af 2016.Foto: Toke Kristiansen/Altinget
Michael Hjøllund

Danskerne skal til folkeafstemning, men hvad skal de stemme om?

Det er spørgsmålet, de fem partier, der i december blev enige om, at Danmark skal til folkeafstemning om retsforbeholdet, i disse uger forhandler om.

Anledningen til aftalen er, at Danmark er på kanten af at ryge ud af EU's politisamarbejde, Europol. Men det er blot et af mange politiske aspekter, der bliver berørt af retsforbeholdet. Stemmer vælgerne ja til at erstatte det danske forbehold med en såkaldt tilvalgsordning, vil det give Danmark mulighed for at tilslutte sig fremtidig lovgivning på retsområdet i EU.

Samtidig vil det blive muligt for Danmark at tilvælge en lang række samarbejder, der allerede i dag er om retspolitikken i EU.

Vores udgangspunkt er, at Danmark ryger ud af Europol, hvis det bliver et nej. Det vil vi gerne undgå. Hvis der er nogle ting, vi har mulighed for at tilvælge, som mudrer billedet i en grad, så afstemningen kommer til at handle om noget andet, vil vi hellere være på den sikre side og ikke være med.

Jakob Ellemann-Jensen

Tolkebistand, minimumsstraffe for terror-dømte og skilsmisselovgivning er blot nogle af de stykker eksisterende EU-lovgivning, som regeringen, SF, Venstre og Konservative nu skal tage stilling til, om de mener Danmark bør tilslutte sig. Det er regler, som alle i dag er dækket af Danmarks retsforbehold.

Ifølge Altingets oplysninger mødes de fem partier onsdag for at forhandle for anden gang om, hvilke af disse stykker lovgivning, som partierne ønsker skal med i den folkeafstemning, der senest skal finde sted i begyndelsen af 2016.

R: Udgangspunktet er, at alt skal med
Radikales EU-ordfører Helge Vagn Jacobsen mener, at Danmark tager godt for sig blandt de politikområder, Danmark kan tilvælge.

”Vi er i udgangspunktet tilhængere af, at vi tilslutter os alle de direktiver, der er på det retslige område. Men samtidig er vi opmærksomme på, at skulle der være områder, hvor Danmark bliver stillet åbenlyst ringere ved at gå med, så er det selvfølgelig noget, vi kigger på,” siger han.

Konkret har Radikale reservationer over for den del af EU's skilsmisse-lovgivning, der handler om, hvilket lands lovgivning, der skal gælde ved en skilsmisse.*

Dokumentation

Folkeafstemning om retsforbeholdet
I december 2014 blev Socialdemokraterne, Radikale, Venstre, Konservative og SF enige om "Aftale om Danmark i Europol". Partierne foreslår at omdanne det danske retsforbehold til en såkaldt tilvalgsordning efter britisk forbillede. En sådan ordning giver Danmark mulighed for at vælge kommende EU-lovgivning på retsområdet til, hvis Folketinget ønsker det. 

Af aftalen fremgår det, at partierne inden for den kommende valgperiode ikke kan tilvælge eksisterende EU-lovgivning på retsområdet, medmindre de har "tilkendegivet" det forud for folkeafstemningen. Det er denne tilkendegivelse, som partierne lige nu forhandler for at nå til enighed om.

Folkeafstemningen om retsforbeholdet skal ifølge aftalen afholdes efter næste folketingsvalg og senest i første kvartal 2016.

Læs hele aftalen her.


Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024