“Han fører borgerne bag lyset”: Borgmester kritiseres for sin Nordic Waste-redegørelse

Advokaterne, der redegjorde for Randers Kommunes ansvar for miljøskandalen i Ølst, havde langtfra så frie hænder, som borgmester Torben Hansen påstod. Det mener kommunalforsker, der kalder redegørelsen for “politisk bestillingsarbejde”.

Randers Kommunes faste eksperter i miljøret fik en halv million kroner for at redegøre for kommunens ansvar i Nordic Waste-skandalen. “Borgmesteren fremstiller sin undersøgelse, som om den er uvildig og kommer med en objektiv sandhed,” siger kommunalforsker Roger Buch.<br>&nbsp;&nbsp;
Randers Kommunes faste eksperter i miljøret fik en halv million kroner for at redegøre for kommunens ansvar i Nordic Waste-skandalen. “Borgmesteren fremstiller sin undersøgelse, som om den er uvildig og kommer med en objektiv sandhed,” siger kommunalforsker Roger Buch.
  
Foto: Mikkel Berg Pedersen/Ritzau Scanpix
Frederik Gjersen Hansen

Det var politisk bestillingsarbejde, da Torben Hansen (S) beordrede kommunens faste miljøadvokater til at redegøre for Randers-borgmesterens og kommunens ansvar i Nordic Waste-skandalen.

Det mener Roger Buch, der er kommunalforsker ved DMJX.

“Borgmesteren fremstiller sin undersøgelse, som om den er uvildig og kommer med en objektiv sandhed,” siger han.

Mens Nordic Waste-ejerne for længst havde erklæret virksomheden konkurs, og det giftige jordskred i Ølst truede beboerne i den randrusianske landsby, inviterede borgmesteren til pressemøde om redegørelsen.

"Det er forståeligt, mange tænker: ‘Har myndigheden Randers Kommune gjort, som den burde?'. Derfor har jeg sammen med kommunaldirektøren valgt at sætte en redegørelse i gang ved en ekstern advokat, som har fået frie hænder,” sagde Torben Hansen til pressefolk og kameralinser.

Men borgmesteren glemte at fortælle sandheden om, at advokaterne har fået frie hænder inden for kommunens betingelser, mener kommunikationsrådgiver og tidligere chefredaktør Poul Madsen.

"Han fører borgerne bag lyset med den udtalelse," siger han.

På pressemødet blev advokaterne fra Codex spurgt ind til, hvilken karakter kommunen skulle have for sin håndtering.

“Et 7-tal," lød det fra advokaten, der honorerede kommunen med karakteren for "den gode præstation". 

Det taler klart imod frie hænder, at Randers Kommune har brugt Codex Advokater før. Det er jo ikke utænkeligt, at advokaterne gerne vil have opgaver igen.

Kristian Hegaard
Jurist og ph.d.-studerende i undersøgelseskommissioner

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024