Karina Lorentzen Dehnhardt
svarer
Ane Halsboe-Jørgensen

Karina Lorentzen Dehnhardt (SF) spørger beskæftigelsesministeren, Ane Halsboe-Jørgensen, om rimeligheden i at konsekvensen af det nye lovforslag på arbejdsskadeområdet er, at tjenestemænd fremadrettet skal have et erhvervsevnetab på op mod 30 procent (inkl. tjenestemandspensionsbidraget), før han eller hun vil være berettiget til erstatning og tilskadekomstpension

Ministersvar er robotgenereret indhold, der oprettes automatisk på basis af Folketingets database over de spørgsmål, der stilles af Folketingets medlemmer og besvares af regeringens ministre. Overskrifterne er skrevet af Altinget. Altinget tager forbehold for fejl i indholdet.

L 23, Spørgsmål 22
Er det rimeligt, at konsekvensen af det nye lovforslag på arbejdsskadeområdet er, at tjenestemænd fremadrettet skal have et erhvervsevnetab på op mod 30 procent (inkl. tjenestemandspensionsbidraget), før han eller hun vil være berettiget til erstatning og tilskadekomstpension? Til sammenligning skal øvrige ansatte blot leve op til et løntab på 15 procent. Fængsels- og politibetjente, som er i stand til at arbejde på nedsat tid efter en arbejdsskade, vil med det nye lovforslag stå helt uden erstatning, hvor det samme ikke gælder for andre i samme situation.

Svar fra torsdag den 7. december 2023
”Er det rimeligt, at konsekvensen af det nye lovforslag på arbejdsskadeområdet er, at tjenestemænd fremadrettet skal have et erhvervsevnetab på op mod 30 procent (inkl. tjenestemandspensionsbidraget), før han eller hun vil være berettiget til erstatning og tilskadekomstpension? Til sammenligning skal øvrige ansatte blot leve op til et løntab på 15 procent. Fængsels- og politibetjente, som er i stand til at arbejde på nedsat tid efter en arbejdsskade, vil med det nye lovforslag stå helt uden erstatning, hvor det samme ikke gælder for andre i samme situation.” Svar:

Det følger af gældende ret og foreslås ikke ændret med L23, at hvis en arbejdsskade har nedsat en tilskadekomnes evne til at skaffe sig indtægt ved arbejde, har den pågældende ret til erstatning for tab af erhvervsevne. Der ydes ikke erstatning efter arbejdsskadesikringsloven, hvis tabet af erhvervsevne er mindre end 15 pct.

Dette gælder for alle grupper, også tjenestemænd.

Erhvervsevnen vil efter en arbejdsskade blive vurderet i forhold til det tidligere indkomstniveau (årsløn), inkl. opsparing til en arbejdsmarkedspension, som tilskadekomne efter en arbejdsskade muligvis ikke er i stand til at opretholde. Hvis en lønmodtager ikke længere er i stand til at indbetale til arbejdsmarkedspension, har pågældende udsigt til en lavere pension og vil derfor opleve et tab. Følgelig skal denne lønmodtager kompenseres for et sådan tab. Derfor indgår den faktiske pensionsindbetaling i beregningen af årsløn og i vurderingen af den pågældendes erhvervsevne før en arbejdsskade.

Tjenestemænd optjener ret til fuld pension på en anden måde end andre lønmodtagergrupper. Pension til tjenestemænd beregnes på baggrund af det antal år vedkommende har været ansat som tjenestemand – og retten til fuld pension opnås efter 37 års ansættelse.

Tjenestemænd, der afskediges som følge af tilskadekomst i tjenesten og tilkendes en erstatning for tab af erhvervsevne, bevarer retten til fuld pension (tilskadekomstpension), uanset hvor mange år vedkommende har været ansat. Det følger af regler i tjenestemandpensionsloven. Den fulde pension udbetales allerede fra det tidspunkt vedkommende bliver afskediget/får tilkendt erstatning for tab af erhvervsevne. Denne forhenværende tjenestemand har således ikke et tab af pension, og pågældende skal derfor ikke kompenseres for dette. I modsat fald bliver den pågældende tjenestemand (som efter gældende praksis) kompenseret for et tab, som vedkommende ikke har. Med lovforslaget foreslås det derfor, at værdien af pensionsopsparingen (normalt 15 pct.) ikke længere indgå i årslønnen og i vurderingen af tilskadekomnes erhvervsevne før en arbejdsskade.

Fængsels- og politibetjente, som er ansat som tjenestemænd, og som kun er i stand til at arbejde på nedsat tid efter en arbejdsskade og/eller til en lavere løn, og som ikke bliver afskediget fra tjenestemandsstillingen, får ikke tilkendt tilskadekomstpension. Pågældende opnår derfor ikke nødvendigvis ret til fuld pension. I disse situationer vil værdien af pensionsopsparingen (normalt 15 pct.) fortsat blive indregnet i årslønnen og indgå i vurdering af tidligere erhvervsevne. Herved sikres den pågældende tjenestemand kompensation for det fulde potentielle tab. Det følger af undtagelsesbestemmelse i forslaget til ny årslønsberegning i L 23, og det svarer til gældende praksis.
Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024