Martin Henriksen
svarer
Troels Lund Poulsen

DF: Presser udenlandsk arbejdskraft de danske overenskomstvilkår?

Ministersvar er robotgenereret indhold, der oprettes automatisk på basis af Folketingets database over de spørgsmål, der stilles af Folketingets medlemmer og besvares af regeringens ministre. Overskrifterne er skrevet af Altinget. Altinget tager forbehold for fejl i indholdet.

L 141, Spørgsmål 28

Mener ministeren, at artiklerne ”Mærsk beskyldes for løndumping på Nordsøen” og ”Politikere på banen efter beskyldninger mod Mærsk om løndumping på Nordsøen” fra JydskeVestkysten den 7. og 11. april 2017 indikerer, at der foregår et pres på almindelige danske overenskomstvilkår fra udenlandsk arbejdskraft?

Svar fra tirsdag den 29. maj 2018
Troels Lund: Bekæmpelse af social dumping er en central prioritet for regeringen

Det er helt afgørende, at der er ordnede forhold på arbejdsmarkedet i Danmark – både af hensyn til den enkelte medarbejder og til virksomhederne, så de konkurrerer på lige vilkår. Alle virksomheder, der arbejder i Danmark, skal overholde spillereglerne på det danske arbejdsmarked, ligesom udenlandske lønmodtagere skal arbejde under de løn- og arbejdsvilkår, der gælder her i landet.

Derfor er det – som det også fremgår af udlændinge- og integrationsministerens besvarelse af 17. maj 2018 af spørgsmål nr. 24 vedrørende lovforslaget – en helt central prioritet for regeringen, at vi har en effektiv indsats, der bidrager til at sikre ordnede forhold på det danske arbejdsmarked og bekæmpe social dumping.

Det har vi senest bekræftet med finanslovsaftalen for 2018, hvor regeringen sammen med Dansk Folkeparti bl.a. har afsat midler til at fastholde den fælles myndighedsindsats, hvor RUT er et væsentligt omdrejningspunkt. Samtidig indføres der – med lovforslag nr. L 194, som Folketinget netop har vedtaget – som noget nyt tvangsbøder ved vedvarende nægtelse af anmeldelse i RUT.

I forhold til det konkrete spørgsmål om overenskomstvilkår bemærkes det, at den danske arbejdsmarkedsmodel er indrettet sådan, at det er arbejdsmarkedets parter, der sikrer løn- og arbejdsvilkår hos både danske og udenlandske virksomheder. Jeg ved, at det er en dagsorden, der også optager parterne meget.

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024