Kirsten Normann Andersen
svarer
Rasmus Jarlov

Kirsten Normann Andersen (SF) spørger erhvervsministeren, Rasmus Jarlov, hvordan ministeren mener, at et begrænset salg af lattergaspatroner kan løse problemet med, at de unge under 18 år fortsat har adgang til at købe produktet

Ministersvar er robotgenereret indhold, der oprettes automatisk på basis af Folketingets database over de spørgsmål, der stilles af Folketingets medlemmer og besvares af regeringens ministre. Overskrifterne er skrevet af Altinget. Altinget tager forbehold for fejl i indholdet.

B 17, Spørgsmål 1
På baggrund af artiklen ”Antallet af unge misbrugere af lattergas overrasker forsker” bragt i Jyllands-Posten den 17. december 2018 bedes ministeren redegøre for, hvordan ministeren mener, at et begrænset salg af lattergaspatroner kan løse problemet med, at de unge under 18 år fortsat har adgang til at købe produktet?

Svar fra fredag den 18. januar 2019
Regeringen deler intentionen bag beslutningsforslag B 17, nemlig at undgå at unge anvender lattergas til misbrugsformål, dette gælder både unge over og under 18 år.

Som det ifølge artiklen i Jyllands-Posten den 17. december 2018 fremgår af undersøgelsen, er problemet imidlertid ikke isoleret til unge under 18 år.

Problematikken vedrørende misbrug af lattergas er ikke isoleret til unge under 18 år. Regeringen har derfor lagt sig fast på at indføre en mængdebegrænsning på salg af lattergas for generelt at dæmme op for misbrug med lattergas. En aldersgrænse kan i værste fald få den modsatrettede effekt, da det kan opfattes som en legitimering af misbruget for unge over 18.

Lattergas kan ikke sammenlignes med alkohol og tobak, da der med misbrug af lattergas er tale om et produkt, der anvendes på en anden måde, end det er hensigten. Alkohol og tobak er samtidigt ikke generelt ulovligt at sælge til indtagelse, ligesom lattergas er. Aldersgrænser for alkohol og tobak er derfor til for at beskytte børn og unge mod produkter, som kan være sundhedsskadelige ved almindeligt forbrug.

Regeringen vil derfor - frem for en aldersbegrænsning - indføre en mængdebegrænsning for køb af lattergas. En mængdebegrænsning vil være i tråd med gældende lovgivning (produktsikkerhedsloven), hvor det - uanset alder - er ulovligt at sælge lattergas til beruselsesformål. Formålet med en mængdebegrænsning er at gøre det vanskeligt for alle at købe lattergas i større mængder til misbrugsformål. En mængdebegrænsning vil desuden gøre det lettere at løfte bevisbyrden for, hvorvidt et salg er ulovligt.

Hvis man på internettet eller i fysiske butikker sælger meget store antal af patroner, peger dette på, at salget er med henblik på misbrug.

Regeringen vil endvidere styrke kontrollen med salget af lattergas. Sikkerhedsstyrelsen under Erhvervsministeriet vil derfor øge antallet af internetkontroller samt føre kontrol med åbenlyst ulovligt salg på barer og diskoteker i forbindelse med eksisterende tilsyn af tobak.
Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024