Pernille Schnoor
svarer
Thyra Frank

Pernille Schnoor (ALT) spørger ældreministeren, Thyra Frank, om en del af den kommunale selvbestemmelse fratages med lovforslaget, idet det faglige skøn i kommunerne erstattes af en meget aldersbaserede regel

Ministersvar er robotgenereret indhold, der oprettes automatisk på basis af Folketingets database over de spørgsmål, der stilles af Folketingets medlemmer og besvares af regeringens ministre. Overskrifterne er skrevet af Altinget. Altinget tager forbehold for fejl i indholdet.

L 148, Spørgsmål 1
Vil ministeren oplyse, om ministeren er enig i, at en del af den kommunale selvbestemmelse fratages med lovforslaget, idet det faglige skøn i kommunerne erstattes af en meget aldersbaserede regel?

Svar fra torsdag den 21. marts 2019
”Vil ministeren oplyse, om ministeren er enig i, at en del af den kommunale selvbestemmelse fratages med lovforslaget, idet det faglige skøn i kommunerne erstattes af en meget aldersbaserede regel?

” Svar:

Det følger af servicelovens § 79 a, stk. 1, at kommunalbestyrelsen skal tilbyde mindst et årligt forebyggende hjemmebesøg til alle borgere, der er fyldt 80 år, og som bor i kommunen.

Yderligere skal kommunalbestyrelsen tilbyde mindst et årligt forebyggende hjemmebesøg til alle borgere, som bor i kommunen, i deres fyldte 75. år blandt andet med henblik på en afklaring af behovet for fremtidige besøg.

Derudover skal kommunalbestyrelsen tilbyde forebyggende hjemmebesøg efter behov til borgere i alderen 65 år til 79 år, som er i særlig risiko for at få nedsat social, psykisk eller fysisk funktionsevne. Det gælder for eksempel borgere, som er i en vanskelig livssituation, eller som har været igennem belastende livsforandrende begivenheder. Hertil skal kommunalbestyrelsen i deres kvalitetsstandard beskrive, hvilke særlige risikogrupper kommunalbestyrelsen beslutter at målrette tilbuddet til.

Formålet med justeringen af reglerne vedrørende de forebyggende hjemmebesøg er at målrette kommunernes indsat mod en gruppe af ældre, som vi ved er mere udsat i forhold til at opleve ensomhed. Samtidig med indførelsen af forpligtelsen til at tilbyde et forebyggende hjemmebesøg til alle, der bor alene i deres fyldte 70. år, fjernes forpligtelsen til at tilbyde et forebyggende hjemmebesøg til alle 81-årige, medmindre de er i særlig risiko for nedsat funktionsevne. Vægten af faste alderkriterier for tilbud om forebyggende hjemmebesøg øges således ikke samlet set med lovforslaget.
Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024