Torsten Schack Pedersen
svarer
Simon Kollerup

Torsten Schack Pedersen (V) spørger erhvervsministeren, Simon Kollerup, om ministeren vil bekræfte, at nabotjekket af reglerne om forsikringsbranchens mulighed for at eje og drive skov har vist, 1) at forsikringsbranchen i Sverige har denne mulighed, 2) at de danske regler er udtryk for overimplementering, og 3) at det dermed, som pointeret af F&P, er mere attraktivt for de svenske forsikrings- og pensionsselskaber at investere i skove end for de danske selskaber

Ministersvar er robotgenereret indhold, der oprettes automatisk på basis af Folketingets database over de spørgsmål, der stilles af Folketingets medlemmer og besvares af regeringens ministre. Overskrifterne er skrevet af Altinget. Altinget tager forbehold for fejl i indholdet.

L 118, Spørgsmål 7
Vil ministeren bekræfte, at nabotjekket af reglerne om forsikringsbranchens mulighed for at eje og drive skov har vist; 1) at forsikringsbranchen i Sverige har denne mulighed, 2) t de danske regler er udtryk for overimplementering, og 3) at det dermed, som pointeret af F&P, er mere attraktivt for de svenske forsikrings- og pensionsselskaber at investere i skove end for de danske selskaber?

Svar fra onsdag den 23. marts 2022
Som opfølgning på F&P's høringssvar til L 118 er der foretaget et nabotjek hos Tyskland, Sverige, Norge, Finland og Holland i forhold til forsikringsvirksomheders mulighed for at drive industriel skovdrift i henhold til EUreglerne. De tre spørgsmål adresseres separat nedenfor.

Ad 1) abotjekket viser, at der er overensstemmelse blandt Danmark og alle fem lande, inklusiv Sverige, i fortolkningen af, at det ikke er muligt at drive industriel skovdrift i selve forsikringsselskabet på baggrund Solvens II-direktivets begrænsning af "anden virksomhed" i selve forsikringsselskabet.

1 Sverige giver dog som det eneste blandt de adspurgte lande mulighed for at eje og drive skov i et datterselskab.

Ad 2) et vurderes ikke på det foreliggende grundlag, at de foreslåede danske regler i L 118 og Finanstilsynets fortolkning af EU-reglerne på området indebærer overimplementering. i et datterselskab.

1 Solvens II-direktivets artikel 18, stk. 1, litra a og b, fastsætter, at forsikringsselskaber skal "begrænse deres formål til forsikringsvirksomhed og direkte forbundne forretninger med udelukkelse af enhver anden erhvervsmæssig virksomhed".

Nabotjekket viser, at det i Tyskland, Norge, Finland og Holland ikke er muligt for forsikringsselskaber at eje og drive skov industrielt, hverken i selve forsikringsselskabet (som accessorisk virksomhed) eller i et datterselskab (som accessorisk servicevirksomhed), mens Sveriges fortolkning af reglerne tillader drift af skov industrielt i et datterselskab.

I lyset af de forskellige fortolkninger af reglerne har Erhvervsministeriet spurgt EU-Kommissionen om en konkret vurdering af, om forsikringsselskaber i henhold til EU-reglerne kan eje og drive skov i et datterselskab som såkaldt accessorisk servicevirksomhed.

Hvis EU-Kommissionen vurderer, at EU-reglerne tillader forsikringsselskaber at eje og drive skov i et datterselskab, vil jeg tage initiativ til at afspejle denne fortolkning i dansk ret.

Ad 3) anske forsikrings- og pensionsselskaber kan på lige fod med svenske forsikrings- og pensionsselskaber investere i skov.

Hvorvidt en investering i skov bedst placeres i fonde, selskaber eller i et datterselskab afhænger af, hvad de forskellige investeringsmuligheder tilbyder investorerne i forhold til bl.a. omkostninger og afkast. Placering i et datterselskab kræver dog, at selskabet må drive den type virksomhed, som datterselskab udøver.
Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024