Niels Flemming Hansen
svarer
Jeppe Bruus

Niels Flemming Hansen (K) spørger skatteministeren, Jeppe Bruus, om at redegøre for konstruktionen af den Social Klimafond, herunder hvor indtægterne kommer fra og hvilke kriterier de uddeles på baggrund af, og hvor mange midler der tilfalder Danmark

Ministersvar er robotgenereret indhold, der oprettes automatisk på basis af Folketingets database over de spørgsmål, der stilles af Folketingets medlemmer og besvares af regeringens ministre. Overskrifterne er skrevet af Altinget. Altinget tager forbehold for fejl i indholdet.

L 74, Spørgsmål 82
Med lovforslaget afsættes der 10 mio. kr. årligt til grøn omstilling af vejgodstransporten.

I EU har man vedtaget et nyt CO2-kvotesystem for vejtransporten (ETS II) og oprettet en Social Klimafond, der får indtægter fra salget af kvoter samt nationale bidrag. Fonden skal bl.a. finansiere investeringer i vejtransport, der bliver påvirket af det nye kvotesystem. Kan ministeren nærmere redegøre for konstruktionen af den Social Klimafond, herunder hvor indtægterne kommer fra og hvilke kriterier de uddeles på baggrund af, og hvor mange midler der tilfalder Danmark? Ministeren bedes desuden forholde sig til, om regeringen vil bruge midler fra den Sociale Klimafond til at fremme den grønne omstilling af den tunge vejtransport.

Svar fra onsdag den 17. maj 2023
Jeg har til brug for besvarelsen indhentet bidrag fra Klima-, Energi- og Forsyningsministeriet, som jeg kan henholde mig til:

”Formålet med EU’s sociale klimafond er at bidrage til håndtering af potentielle socioøkonomiske konsekvenser for udsatte husholdninger, udsatte transportbrugere og udsatte virksomheder sfa. ETS2, der kvoteomfatter udledninger fra brændstoffer til vejtransport, opvarmning og nedkøling af bygninger samt andre mindre sektorer.

Fonden kan yde støtte til midlertidig indkomststøtte til udsatte husholdninger og transportbrugere, samt bl.a. finansiere tiltag og investeringer mhp. at øge bygningers energieffektivitet, udføre bygningsrenovering, dekarbonisere opvarmning og nedkøling af bygninger.

Fonden er finansieret ved provenu fra auktion af 50 mio. kvoter fra det eksisterende kvotesystem (ETS1) for større energi- og industrianlæg og luftfart og 150 mio. kvoter fra ETS2, samt yderligere kvoteprovenu fra ETS2, så fonden samlet beløber sig til 65 mia. euro (løbende priser).

Fondens midler fordeles mellem lande ud fra bl.a. fattigdomsrisiko, historisk husstandsudledning fra fossile brændstoffer samt relativt velstandsniveau. Danmark forventes tildelt 0,5 pct. af midlerne, hvilket svarer til ca. 2,4 mia. kr. (løbende priser).

Fondens midler forventes udmøntes i 2026-2032. Danmark skal medio 2025 aflevere en social klimplan til Kommissionen, som redegør for de eksisterende og nye tiltag, som fondens midler udmøntes til. Hertil stilles krav om national medfinansiering på 25 pct. af finansieringen af tiltag i planen.

Det er ikke muligt at redegøre for regeringens forventede udmøntning af midlerne på nuværende tidspunkt.”
Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024