Advokater kritiserer Ankestyrelsen for “grænsesøgende adfærd” og ufine “tricks” i retssager mod borgere

Ankestyrelsen bør ændre sin adfærd i retssager om arbejdsskader mod borgere, mener advokater i FOA og HK. Juraekspert foreslår at skrive de særlige forpligtelser for offentlige myndigheder ind i retsplejeloven. 

Ankestyrelsen går længere, end hvad der er ordentligt for en offentlig myndighed, når de er i retssager mod borgere i arbejdsskadesager, mener Anders Bang Mønster Hansen, der er advokat i FOA. ARKIVFOTO.
Ankestyrelsen går længere, end hvad der er ordentligt for en offentlig myndighed, når de er i retssager mod borgere i arbejdsskadesager, mener Anders Bang Mønster Hansen, der er advokat i FOA. ARKIVFOTO.Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix
Sine Riis Lund

Tidskrævende proces-slagsmål og forsøg på afskæring af beviser.

FOA-advokat Anders Bang Mønster Hansen oplever en udvikling, hvor jurister i Ankestyrelsen bliver mere bissede i deres fremfærd i retssager mod borgerne.

“Jeg oplever, at de er begyndt at opføre sig på en måde, som jeg faktisk ikke synes, at man bør og må som offentlig myndighed, hvor de forsøger at slippe for at tage stilling til helt rimelige kritikpunkter,” siger Anders Bang Mønster Hansen, der også er ekstern lektor i civilprocesret ved Københavns Universitet.

Under en retssag i Vestre Landsret, der i sin hovedessens handler om, hvorvidt en borger skal tilbagebetale en udbetalt erstatning for tab af erhvervsevne, har Ankestyrelsen protesteret over, at FOA er kommet med nye anbringender.

En påstand som landsretten netop har afvist med begrundelsen, at Ankestyrelsen stadig har “tilstrækkelig mulighed for at varetage sine interesser” efter retsplejeloven. 

Det er bare dårlig stil i en privat sag, men det bliver decideret besynderligt, når en offentlig myndighed begynder på det.

Leif Hove-Donbæk
Advokat, HK Danmark

Som et andet eksempel peger Anders Bang Mønster Hansen på flere tilfælde, hvor Ankestyrelsens jurister forsøger at så tvivl om lægeerklæringer eller agiterer for ikke at lade borgerne føre læger som vidner i retten.

Er det ikke fair, at Ankestyrelsen bruger de regler og muligheder, der nu er, for at vinde en sag?

“Jeg synes, der er sket et skred henimod, at de med næsten åbne øjne prøver at presse en retstilstand ind, hvor de som offentlig myndighed bliver frontløber for at indskrænke borgernes rettigheder. Og det er en grænsesøgende adfærd, som, jeg oplever, er over stregen for en offentlig myndighed,” siger Anders Bang Mønster Hansen, der har en fortid som advokat i retssagskontoret i Kammeradvokaten, hvor han selv førte sager på vegne af Ankestyrelsen.

De seneste år har Ankestyrelsen hjemtaget retssagerne på arbejdsskadeområdet og fører nu selv de sager, hvori Ankestyrelsens afgørelse ønskes prøvet ved domstolene.

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024