Affaldsekspert forventer øget forbrug af pap med nye emballageregler, og det gavner ikke miljøet

Selvom man stadig venter på den endelige aftaletekst om EU’s nye emballageregler, ser pap ud til at være undtaget centrale krav om genbrug og genanvendelse, der gælder for plastik. Det vil øge forbruget af pap, og det er ikke gavnligt for miljøet, mener affaldsekspert, som deler tre centrale pointer om vores brug af emballager.

EU’s nye emballageregler undtager pap fra centrale krav om genbrug og genanvendelse. 
EU’s nye emballageregler undtager pap fra centrale krav om genbrug og genanvendelse. Foto: Emil Helms/Ritzau Scanpix

Der var bagt op til et McDonalds-forbud, men EU’s nye emballageregler ser kun ud til at forbyde plastik i engangsemballager. Dermed er der udsigt til, at pommes frites- og burgerkasser i pap stadig må anvendes, når kunder indtager deres mad på take-away restauranter.

Indholdet af den foreløbige aftale har fået blandt andet miljøorganisationen Plastic Change og Plastindustrien til at frygte, at man udskifter de forbudte plastemballager med alternativer i pap og i det hele tage får flere af dem. 

Den bekymring deler affaldsekspert i COWI, Aske Nydam Guldberg.

"Hvis aftalen ender, som den ser ud nu, så må vi forvente et øget forbrug af pap. Og det har ikke nogen markant gavnlig miljøeffekt at skifte fra plast til pap," siger han.

Man afventer stadig den endelige aftaletekst, som forventes at komme i næste uge og siden skal stemmes igennem i EU-parlamentet. Og hvis man fastholder at undtage pap fra forbuddet om engangsemballager og andre krav om genbrug og genanvendelse, kan effekten af de nye regler blive forsvindende lille, mener Aske Nydam Guldberg.

”Der er rigtig mange undtagelser i det her, der risikerer at udvande aftalen, og det kan godt bekymre mig. Det ligner, den får meget lille reel effekt."

Han kommer her med tre vigtige pointer om vores forbrug af emballage og svarer på, om det er bedst at pakke vores produkter ind i pap eller plastik.

Aske Nydam Guldberg understreger, at der er gevinster ved EU’s forbud mod engangsplast i emballager. Det kan nemlig give nogle miljømæssige fordele, i og med at mindre plast vil havne i naturen, hvor det er meget svært nedbrydeligt.

Plast i naturen var også grunden til, at man i 2019 forbød sugerør i plastik gennem EU’s Single-use plastics Directive. Men i kølvandet på lovgivningen blev mange produkter, der før var lavet i plastik, udskiftet til pap, fx sugerør, rørepinde og engangsbestik.

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024