Auken vil have dialog om vandplaner

VANDPLANER: Miljøminister Ida Auken (SF) samler landbrug og grønne organisationer til debat om de næste vandplaner. Målet er at skabe mere ejerskab til planerne. Aktører er positive.
Foto: Ole Arkhøj (BLST)
Anders Jerking
De første vandplaner har mildest talt skabt høj søgang.

Naturfredningsforeningen har klaget til EU. Landbrug & Fødevarer og Bæredygtigt Landbrug har stævnet staten. Flere landmænd vil boykotte randzonerne. DN vil anmelde de boykottende landmænd, og det fik fredag avisen Effektivt Landbrug til at sammenligne DN med østtyske Stasi.

Det er med det bagtæppe, at miljøminister Ida Auken (SF) torsdag har taget det utraditionelle initiativ at sætte sig sammen med blandt andre landbrug, grønne organisationer og KL for i 24 timer at diskutere, hvordan anden generation af vandplanerne kan se ud.

Og miljøministeren lægger ikke skjul på, at seminariet på fynske Lykkesholm har et præg af samtale-terapi.

"Mit håb er, at vi begynder at få en dialog med hinanden på en ordentlig måde. Det er et første vigtigt skridt," siger hun og understreger, at hun forventer, at de inviterede kommer med åbent sind og viljen til at starte på en frisk.

Fakta

Deltagere på Lykkesholm
Ella Maria Bisschop-Larsen, DN
Michael Leth Jess, DN
Niels Riis, DOF
Verner W. Hansen, Danmarks Sportsfiskerforbund
Lars Brinch Thygesen, Danmarks Sportsfiskerforbund
Erling Friis Poulsen, KL
Martin Damm, KL's Teknik- og Miljøudvalg
Niels Jørgen Pedersen, L&F
Henrik Frandsen, L&F
Niels Peter Nørring, L&F
Vagn Lundsteen, Bæredygtigt Landbrug
Flemming Fuglede Jørgensen, Bæredygtigt Landbrug
Hans Jørgen Nygaard, Frie bønder - Levende land
Evald Vestergaard, Økologisk Landsforening
Anders Lund, Planteavlsudvalget, Økologisk Landsforening
Jørn Jespersen, Natur & Landbrugskommissionen
Karsten Havnø, DHI Solutions
Kurt Nielsen, AAU
Jesper S. Schou, Det Økonomiske Råd
Karl Iver Dahl Madsen, Dansk Akvakultur
Thomas Færgemann, Concito
Jesper Nybo Andersen, Orbicon
Erik Steen Kristensen, AU
Carl-Åge Pedersen, Videncentret for Landbrug
Carl-Emil Larsen, DANVA
Bent Soelberg, Foreningen af Vandværker i Danmark


Kilde: Miljøministeriet

Planer med legitimitet
Miljøministeren mener, at de første vandplaner blev til i en alt for lukket proces, hvor den tidligere regering lukkede sig inde for at forhandle Grøn Vækst. Det skal være anderledes med de vandplaner, som skal træde i kraft fra 2015.

"Det er mit håb, at de vandplaner kan blive lavet i et mere åbent samarbejde med både landbruget og de grønne organisationer. Hvor man lytter til hinanden, og hvor begge parter føler sig inddraget, så vandplanerne får større legitimitet," siger hun og fortsætter:

"Det kræver selvfølgelig, at begge sider går velvilligt ind i arbejdet og ikke forventer at få sin vilje fuldstændigt, men at parterne lytter til hinanden, så vi kan finde de billigste og de mest effektive virkemidler og få mest mulig natur og vandmiljø for pengene."

Nye virkemidler
Mange af de spørgsmål, som parterne skal diskutere, bliver også behandlet i Natur- og Landbrugskommissionen, som endnu ikke er kommet med sine anbefalinger. I forhold til vandplanerne er kommissionen dog kommet med en rapport om kvælstof, der som tidligere omtalt i Altinget.dk har samlet en bred, men skrøbelig opbakning.

I rapporten bliver det på den ene side slået fast, at der er brug for en yderligere indsats for at sikre vandmiljøet, på den anden side bliver det understreget, at virkemidlerne bør være mere lokale og målrettede, end de er i de første vandplaner. Denne rapport bliver trædestenen for samtalerne på Lykkesholm.

Ida Auken understreger, at hun og hendes embedsmænd er parate til at se på mere målrettede og intelligente virkemidler som drænfiltre, minivådområder, stenrev osv. Men hun har to krav til de kommende planer. For det første skal Danmark leve op til vandrammedirektivets krav, for det andet skal regningen for indsatsen ikke skubbes over på skatteyderne.

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024