Civil cybersikkerhed ligger hos efterretningstjenesten. Og det skaber problemer for åbenhed og samarbejde, lyder det

Adskil ansvaret for den civile og militære cybersikkerhed og gentænk hele organiseringen af cyberområdet, da der lige nu hersker rolleforvirring mellem ministerier, lyder det fra aktører.

Tidligere folketingsmedlem Eva Flyvholm (EL) er en af dem, der har været med til at udarbejde et sæt anbefalinger til et cybersikkert Danmark, hvor det foreslås at oprette en civil cybersikkerhedsmyndighed. 
Tidligere folketingsmedlem Eva Flyvholm (EL) er en af dem, der har været med til at udarbejde et sæt anbefalinger til et cybersikkert Danmark, hvor det foreslås at oprette en civil cybersikkerhedsmyndighed. Foto: Emil Helms/Ritzau Scanpix
Sine Riis Lund

I sidste ende kan statens organisering svække Danmarks meget aktuelle kamp mod internationale cybertrusler.

Helt konkret udfordrer det et gensidigt, operativt samarbejde med de private virksomheder, at ansvaret for den civile cybersikkerhed er placeret i Center for Cybersikkerhed (CFCS) under Forsvarets Efterretningstjeneste (FE).

“Virksomhederne oplever, at de skal udlevere så meget information som muligt til CFCS, mens CFCS er tilbageholdende med deling af information og viden den anden vej,” opsummerede Forsvarsministeriet tidligere på året en række høringssvar fra IT Branchen, DI, Dansk Erhverv, Teleindustrien og Rådet for Digital Sikkerhed til brug for en analyse om Center for Cybersikkerhed.

En række af erhvervs- og brancheorganisationerne påpeger i deres høringssvar desuden, at centrets forankring ved FE hæmmer samarbejdet med den private sektor.

For nylig kom folkene bag den såkaldte ‘Kalvebod Brygge Deklaration’ derfor med en anbefaling om at oprette “en civil cybersikkerhedsmyndighed med bredere sikkerhedsfokus” i et opråb om et mere cybersikkert Danmark. 

Jeg tror, man ville få friere rammer for at have en dialog med myndigheden, hvis den lå under en civil myndighed.

Henning Mortensen
Formand, Rådet for Digital Sikkerhed

“Desværre må vi erkende, at Danmark ikke er rustet til at håndtere truslen fra særligt kriminelle tilstrækkeligt effektivt. Den eksisterende organisering af cybersikkerhed under en militær efterretningstjeneste beskytter desuden ikke civilsamfundet, befolkningen og de private virksomheder, som opretholder den kritiske infrastruktur, i tilstrækkelig grad,” skriver gruppen, der består af blandt andre it- og sikkerhedsrådgivere og tech-debattører.

Enhedslistens tidligere forsvars- og it-ordfører Eva Flyvholm er medunderskriver, og hun fortæller, at gruppen satte sig sammen om at lave anbefalingerne, da de havde deltaget i endnu en konference, hvor mange af de samme bekymringer gik igen, som havde været udtrykt i årevis.

“Vi er virkelig bekymrede, fordi det halter alvorligt med cybersikkerheden i Danmark. Man er simpelthen nødt til at få samlet tingene, koordinere noget bedre og åbne arbejdet mere op i forhold til samfundet," siger Eva Flyvholm. 

Begrænsninger for dialog

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024