Civilsamfundet dokumenterer stadig deres indsatser - men med nye boller på suppen

Hvordan gør civilsamfundets aktører en forskel? Det synes at være et spørgsmål, det bliver vigtigere og vigtigere at få kvalificeret svar på. Men hvordan undgår man de fælder, et anerkendt middel som konsulentrapporter rummer? Hør bud på løsninger her.  

Maria Kavita Nielsen, direktør i Mind Your Own Business, mener sagtens man kan tilrettelægge arbejdet med konsulentevalueringer, så man minimerer risikoen for mistanker om, at der -bevidst eller ubevidst - bliver snydt på vægtskålen.  
Maria Kavita Nielsen, direktør i Mind Your Own Business, mener sagtens man kan tilrettelægge arbejdet med konsulentevalueringer, så man minimerer risikoen for mistanker om, at der -bevidst eller ubevidst - bliver snydt på vægtskålen.  Foto: Emil Helms/Ritzau Scanpix
Gitte Skotby-Young Ballenstedt

Skatteborgeres penge, fondes og privatpersoners donationer og menneskers tid og hjerteblod. 

Alt sammen ting, ingen ønsker at spilde. Blandt andet derfor bruger civilsamfundets aktører enorme ressourcer på at kunne vide for sig selv og vise til andre, hvilken forskel, deres arbejde gør.  

Og fordi “Den, der betaler for orkestret, ofte bestemmer, hvad der skal spilles,” som Ole Mikkelsen, direktør i hjemløseorganisationen WeShelter formulerer det, er der god grund til - mener han - at få den viden på andre måder end via konsulentrapporter.  

Selvfølgelig vil vi gerne have de gode historier frem, men vi vil også gerne lære af det

Maria Kavita Nielsen
Direktør, Mind Your Own Business

Det mener også den nu tidligere direktør i Børnehjælpsdagen, Ina Thorndahl, som finder det “problematisk, at man som konsulent er hyret til at kritisere sin kunde.” 

Begge er gået andre veje for at erhverve sig viden om deres egne indsatser. Derimod er direktør for den sociale iværksætterindsats Mind Your Own Business (MYOB) Maria Kavita Nielsen ikke så bange for konsulenter, for “I de 14 år MYOB har eksisteret, har vi altid haft et evalueringsfirma i hælene,” som hun siger. Og det har hun haft det fint med. 

{{toplink}}

Hun og organisationen har – af konsulenter - fået udarbejdet et registerstudie baseret på registerdata fra samtlige 211 deltagere, som har været igennem et forløb hos organisationen over en periode på fire år. Målingen afdækker samtlige deltageres udbytte og holder dem op mod en tilfældigt, men sammenlignelig kontrolgruppe udtrukket af Danmarks Statistik.   

“Det er jo interessant at få den der virkelig tunge måling, som kan gå hånd i hånd med drengenes udsagn omkring, hvad det her har gjort for dem,” siger Maria Kavita Nielsen.  

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024