DEA: Danske STEM-uddannelser ligger i top, men der er plads til forbedring

De danske STEM-uddannelser rangerer generelt højt, når man ser på de studerendes egen vurdering. Men der er plads til forbedring, eksempelvis ved at øge midlerne per studerende og udvikle en pædagogisk-didaktisk vidensbase, skriver Tobias Høygaard Lindeberg.

Selvom STEM-uddannelserne rangerer højt, er der forbedringspotentiale i forhold til læringsfaciliteter, studiestøttetjenester og oplevelsen af arbejdsmarkedsparathed, skriver Tobias Høygaard Lindeberg.
Selvom STEM-uddannelserne rangerer højt, er der forbedringspotentiale i forhold til læringsfaciliteter, studiestøttetjenester og oplevelsen af arbejdsmarkedsparathed, skriver Tobias Høygaard Lindeberg.Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix
Tobias Høygaard Lindeberg

I en tid præget af globale udfordringer som klimaforandringer og tendenser som digitalisering og automatisering er STEM-kompetencer (Science, Technology, Engineering and Mathematics) afgørende for samfundsudviklingen.

Dermed kommer kvaliteten af STEM-uddannelserne, ikke mindst på universiteterne, i fokus: Hvordan står vi sammenlignet med andre lande?

En ny analyse fra Tænketanken DEA, baseret på data fra den europæiske studenterundersøgelse Eurostudent, belyser dette spørgsmål ved at sammenligne danske universitetsstuderendes vurdering af forskellige kvalitetsparametre på deres uddannelser med studerende i andre europæiske lande.

Resultaterne er både opløftende og tankevækkende.

Når det gælder STEM-uddannelser, rangerer Danmark blandt de bedste af de lande, der sammenlignes i undersøgelsen: Sverige, Norge, Finland, Holland og Østrig. Danske STEM-studerende vurderer generelt kvaliteten af deres uddannelser blandt de bedste lande.

{{toplink}}

Dette gælder blandt andet vurderingen af underviseres evne til at motivere de studerende, relationen til medstuderende, tilhørsforhold på studiet og at anbefale deres uddannelse til andre.

En positiv studenteroplevelse er glædelig i sig selv, men som indikator på kvalitet er det afgørende at huske, at de studerendes perspektiv er ét blandt mange. Derfor udgør undersøgelsen en begyndelse – ikke en slutning. Det er afgørende at få andre perspektiver i spil, eksempelvis undervisernes og gerne aftagernes.

Selvom STEM-uddannelserne i Danmark generelt rangerer højt, er der også forbedringspotentiale. De studerende peger især på områder som læringsfaciliteter, studiestøttetjenester, undervisernes evne til at forklare sig og oplevelsen af arbejdsmarkedsparathed.

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024