DI kritiseres for hykleri om virksomheders betalingsfrister

Hvor længe må der gå, før en regning fra en virksomhed skal betales? SMV Danmark kritiserer Dansk Industri for at modarbejde betalingsfrister i EU, mens de samtidig kræver hurtig afregning fra kommuner.

Mens Dansk Industri modarbejder en lovbestemt frist for, hvornår regninger mellem virksomheder skal betales, vil de have kommuner til at lave hurtigere afregning til virksomheder.
Mens Dansk Industri modarbejder en lovbestemt frist for, hvornår regninger mellem virksomheder skal betales, vil de have kommuner til at lave hurtigere afregning til virksomheder.Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix
Marie Møller Munksgaard

Dansk Industri har været en af de kritiske røster, der har talt imod en betalingsfrist mellem virksomheder i Europa. 

Men erhvervsorganisationen arbejder tilsyneladende for det stik modsatte, når det handler om kommuner, der skal betale regninger fra virksomheder. I marts måned har DI nemlig bedt Ballerup Kommune om at korte deres betalingsfrist til virksomheder ned til otte dage for at understøtte små og mellemstore virksomheder. 

Det fremgår af et referat fra Økonomiudvalget i Ballerup Kommune

Siden EU-Kommissionen sidste år foreslog en betalingsfrist på 30 dage for transaktioner mellem virksomheder, har DI ellers kæmpet imod sådan en regulering. Her fremhæver de, at det vil være en “bekymrende” indgriben i den aftalefrihed, der lige nu er mellem virksomheder til selv at fastsætte betalingsfristen.

Det er ren og skær hykleri, fordi de vil tilgodese deres store medlemmer.

Alexander Søndergaard
Underdirektør for politik og analyse, SVMdanmark

At Dansk Industri samtidig kræver hurtigere betaling til virksomhederne fra kommunerne, har vakt kritik fra erhvervsorganisationen SMVdanmark. 

“Det er ren og skær hykleri, fordi de vil tilgodese deres store medlemmer,” siger underdirektør for politik og analyse, Alexander Søndergaard. 

Det har ikke været muligt at få et interview med Dansk Industris vicedirektør, Kim Haggren, og spørge ham, hvorfor DI vil fremrykke Ballerup Kommunes betalingsfrist, når de er imod en lovbestemt betalingsfrist i EU. Men i et skriftligt svar skriver Kim Haggren til Altinget: 

“Det er fortsat DI’s position, at betalingsfrister mellem offentlige myndigheder og private virksomheder maksimalt bør være 30 dage, mens der også i dette henseende bør være aftalefrihed for kontrakter indgået mellem private virksomheder, hvor betalingsfristerne er et væsentligt forhandlingsparameter.” 

Altinget logoErhverv
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget erhverv kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
Seneste fra Erhverv

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024