Efter 23 år som formand: ”Vi har erstattet dannelse med et resultatregime i folkeskolen”

INTERVIEW: Lærernes ønsker ignoreres på Slotsholmen, hvor tests og resultater i dag sættes over dannelse. Det mener Jan Trojaborg, der gør status på 23 år som formand for Københavns Lærerforening.

Foto: Jeppe Bjørn Vejlø/Ritzau Scanpix
Anders Redder

Mindre tillid, mere kontrol og et Christiansborg, der ikke længere lytter til lærerne, men til konsulenter og regnedrenge.

Sådan skitserer Jan Trojaborg den folkeskole, som han efter 23 år som formand i Københavns Lærerforening (KLF) vinker farvel til.

Fagforeningsmanden, der i 1994 indtog KLF-formandskontoret på Frydendalsvej på Frederiksberg og sidenhen har været vidne til et hav af lovændringer og en ”katastrofal” lockout og folkeskolereform i 2013, afleverer en lærerforening i et politisk klima, hvor tilliden til de fagprofessionelle langsomt er forsvundet.

På beklagelig vis, mener Jan Trojaborg.

Læringsmål og testregimet fylder så meget, at man næsten har glemt folkeskolens formålsparagraf: En skole, der handler om personlig udvikling, dannelse og fællesskab. Den del er fra systemets side negligeret.

Jan Trojaborg
Afgående formand, Københavns Lærerforening

”Da jeg begyndte som KLF-formand var der et helt andet politisk klima. Eksempelvis satte Ole Vig, den daværende radikale undervisningsminister, i slutningen af 1980'erne 400 millioner kroner af til praktiske forsøg på 1250 skoler for at forbedre undervisningen i skolen, og der blev lyttet til lærernes overvejelser og erfaringer.”

”Spol tiden frem til 2013: Folkeskolereformen bliver mast ned over hovederne på os. Ingen, ud over nogle ganske få politikere, kan tage ejerskab over den reform. Ingen lytter til skoleledere, lærere, forældre eller elever. Det havde været uhørt tilbage i 1990´erne,” siger Jan Trojaborg.

Hvorfor er det blevet sådan?

”Det begyndte med new public management-paradigmets indtog i den offentlige sektor. Det har skabt en tillidskløft mellem de fagprofesionelle og lovgiverne. Forestillingen om homo economicus, at alle mennesker er rationelle og skal styres derefter, fylder rigtig meget i dag. Men sådan fungerer virkeligheden ikke, især når man er lærer og har med børn og unge at gøre.”

Lavpunktet i 2013
På første sal i KLF’s hovedkvarter på Frederiksberg hænger der pjecer og plakater, der skal forberede de godt 5000 københavnske lærere på en lockout-gentagelse a la 2013.

Altinget logoUddannelse
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget uddannelse kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
Seneste fra Uddannelse

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024