Efter hård kritik: Esben Lunde ændrer klageregler i kystsager

ÆNDRING: Miljø- og fødevareminister Esben Lunde Larsen (V) ændrer kritiserede klageregler i nyt lovforslag om kystsikring. Men det er ikke godt nok, mener sommerhusejere.

Foto: /ritzau/By
Hjalte T. H. Kragesteen

Det skal alligevel være muligt at klage over indholdsmæssige spørgsmål i kystsager. I hvert fald når kommunerne laver fælles kystsikringsprojekter.

Det har miljø- og fødevareminister Esben Lunde Larsen (V) besluttet.

Det fremgår af et lovforslag, som blev fremsat torsdag. Målet med forslaget er at sikre hurtigere sagsbehandling i kystsager. Så borgerne kan få beskyttet sin ejendom mod havet. Det sker ved at overdrage ansvaret fra staten til kommunerne, og ved at de fleste dispensationer kan slås sammen til én samlet kystafgørelse.

Udkastet til lovforslaget fik kritik fra flere sider, fordi det lagde op til, at der kun kan klages til Miljø- og Fødevareklagenævnet over retlige forhold. Det vil sige, hvis der er begået procesfejl, som eksempelvis manglende overholdelse af høringsfrister. Der var således ikke lagt op til at kunne klage over indholdsmæssige forhold.

Det er ikke godt nok.

Johs Chr. Johansen
Formand, Fritidshusejernes Landsforening

Flere berørte
Men nu har Esben Lunde Larsen givet sig noget af vejen. Det nye lovforslag giver nemlig mulighed for at klage over faglige og skønsmæssige spørgsmål, hvis der er tale om kommunale fællesprojekter. Men det kan fortsat kun klages over retlige forhold i almindelige private kystsikringssager.

Kystdirektoratet oplyser i den forbindelse, at der årligt er i omegnen af 50 kystsikringssager, og at maksimalt fem af dem er kommunale fællesprojekter. Men samtidig er der ofte mange grundejere involveret i de kommunale fællesprojekter. Derudover er der tale om større strækninger og større arealer. Så argumentet for at give særlig klageadgang til de kommunale fællesprojekter er, at konsekvenserne er klart størst.

Ikke godt nok
Både grønne organisationer og landbruget har været ude med hård kritik af det oprindelige forslag, som blev set som en klar forringelse af klagemulighederne. Fritidshusejernes Landsforening har også været en del af kritikerkoret, og her vender man fortsat tommelfingeren nedad:

”Det er ikke godt nok. For der bliver udført massere af privat kystsikring, som kan have konsekvenser for naboen. Og det skal man have lov til at klage over,” siger formand Johs Chr. Johansen.

Han er egentlig noget mindre bekymret for de store kommunale projekter end for de mange private.

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024