Novo-milliard har åbnet alle døre til det offentlige

Novo Nordisk Fonden intensiverer samarbejdet med det offentlige. Nyt stort forskningscenter skal fremme sund vægt og trivsel blandt børn og unge. Både kommuner, regioner og ministerier har på forhånd forpligtet sig til det ambitiøse projekt, som blandt andet får adgang til at teste på udvalgte børnegrupper.  

Center for Sundt Liv og Trivsel skal finde årsagerne til at nogle børn og voksne bliver overvægtige, og den viden skal bruges til at knække den stigende kurve af danskere med svær overvægt.
Center for Sundt Liv og Trivsel skal finde årsagerne til at nogle børn og voksne bliver overvægtige, og den viden skal bruges til at knække den stigende kurve af danskere med svær overvægt.
Mikala Satiya Rørbech

Et unikt og banebrydende samarbejde flyver snart ud ad svingdøren i den flotte glasfacade i Hellerup Havn, hvor Novo Nordisk Fonden holder til.

Center for Sundt Liv og Trivsel så dagens lys 1. januar i år og flytter snart hjemmefra til egen adresse på Islands Brygge et andet sted i hovedstaden. Formålet er at mindske forekomsten af overvægt og øge trivslen hos børn i Danmark. Foruden Novo Nordisk Fonden sidder Indenrigs- og Sundhedsministeriet, Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri, Sundhedsstyrelsen, Danske Regioner, KL og Københavns Universitet med omkring bordet. 

Set-uppet er eksempel på de danske fondes store bidrag til offentlige institutioner. I 2021 blev der overført 13 milliarder fra fondene til det offentlige. Alene fra 2020 til 2021 er det en stigning på 38 procent, og offentlige institutioner og myndigheder modtager nu halvdelen af alle de midler, som fondene uddeler. 

Derfor er adresse-skiftet ingen tilfældighed, omend Islands Brygge og udsigten til Sydhavnen kun er marginalt mindre mondænt end havnekajen nord for hovedstaden. Der skal nemlig ikke være i tvivl om, at Center for Sundt Liv og Trivsel har god armslængde til medicinalfirmaet, som tjener milliarder på at sælge fedmepiller og diabetesmedicin i hele verden.

Ikke at der er noget problem i koblingen mellem Novo Nordisk og forskningsprojektet, egentlig. For hvis Center for Sundt Liv og Trivsel lykkes med sin mission, og får knækket koden til, hvorfor nogle børn rammes af overvægt allerede tidligt i barndommen, så er det jo ikke nødvendigvis til gavn for virksomheden.

Projektet er stadig så nyt, at man den ene dag lægger strategier, og den næste dag lægger gulv i det nye kontor. Da Altinget kom forbi i februar, var der kun to ansatte, programchef Kamilla Bolt og direktør læge dr. med. Morten Grønbæk. Flyvefærdigheden hersker der imidlertid ingen tvivl om. 

Overvægt i Danmark

Børn: 14 % er overvægtige ved skolestart (6-7-årige), mens tallet stiger til 19 % ved udskoling (14-15-årige).

Voksne: ca. 20 % af den voksne danske befolkning lever med svær overvægt, mens mere end halvdelen har overvægt.

Svær overvægt defineres som et BMI over 30. For en person på 1,70 m betyder det for eksempel en vægt på mere end 87 kilo.

Uddannelse: Blandt udskolingsbørn, hvis forældre har grundskolen som højeste uddannelse, har 32% overvægt eller svær overvægt. For udskolingsbørn af forældre med en lang videregående uddannelse er andelen 14%. 

Indkomst: Andelen af udskolingsbørn med overvægt og svær overvægt er 27 % blandt familier i den laveste indkomstgruppe. For familier i den højeste indkomstgruppe er andelen væsentlig lavere, 12 %.

Etnicitet: For udskolingsbørn, der er indvandrere eller efterkommere af indvandrere med ikke-etnisk herkomst, er andelen af børn med overvægt og svær overvægt ca. 29 % mod ca. 17 % blandt udskolingsbørn med dansk oprindelse.

Kilder: Statens institut for Folkesundhed 2020, Sundhedsprofilen 2021 og Sundhedsstyrelsen 2022 

Novo Nordisk Fonden har skudt en milliard kroner i projektet og Sundhedsministeriet byder ind med yderligere 100 millioner over en årrække. Samtidig står Kommunernes Landsforening for at sparke døren ind til kommunerne og landets daginstitutioner og sundhedsregistre, ligesom lokale netværk, offentlige datasamlinger og journaler kan komme til at indgå i undersøgelserne.

Det storstilede samarbejde lukker Novo Nordisk Fondens projekt helt ind i det sundhedspolitiske system, med erklæret mål om at projektet skal rulles ud ”i stor skala”. På sigt er det håbet at indsamle data på alle børn - og efterfølgende lave interventioner i en meget stor del af landets 98 kommuner.

Prioriteringen understreges af, at centrets bestyrelse ledes af Sundhedsstyrelsens direktør, Søren Brostrøm, og tæller prominente navne som blandt andre professor Arne Astrup. Han blev hentet til Novo Nordisk Fonden tilbage i 2020, specifikt for at lede fondens nationale initiativ til fremme af sund vægt hos børn og deres familier. 

Altinget logoFonde
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget fonde kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
Seneste fra Fonde

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024