Det frivillige Danmark er knækket over i to. Se hvor mange, der arbejder frivilligt i din kommune

En ny undersøgelse viser et tydeligt mønster i den frivillige deltagelse. Men kan det virkelig passe, at jo længere, man rykker vestpå, jo flere arbejder frivilligt? Og betyder det, at storbyboere er mere travle eller dovne end folk på landet? Dyk ned i tallene og få bedre forklaringer her.

Frivillige i hele landet bidrager hvert eneste år til at arrangere og gennemføre Blå Kors' sommerlejre for børn og unge. Men en ny undersøgelse viser, at frivilligt arbejde - på tværs af kategorier - er markant mere udbredt i den ene del af Danmark.  
Frivillige i hele landet bidrager hvert eneste år til at arrangere og gennemføre Blå Kors' sommerlejre for børn og unge. Men en ny undersøgelse viser, at frivilligt arbejde - på tværs af kategorier - er markant mere udbredt i den ene del af Danmark.  Foto: Arthur Cammelbeeck/Altinget
Gitte Skotby-Young BallenstedtKatharina Lindharth Møbjerg Madsen

Den frivillige deltagelse er dobbelt så høj i kommuner, hvor flest arbejder frivilligt, sammenlignet med de kommuner, hvor færrest er frivillige.

Det kan man se i en ny undersøgelse fra SDU, som viser at deltagelsen svinger mellem 22,4 procent (Dragør, Hvidovre) og 43,9 procent (Morsø).

Undersøgelsen viser samtidig, at de kommuner, som har allerflest frivillige, alle sammen ligger i Jylland (plus Bornholm og en enkelt på Fyn.) 

Færrest arbejder frivilligt i Storkøbenhavn samt storbyerne Aarhus, Aalborg og Odense. Dernæst kommer det øvrige Sjælland med undtagelse af Guldborgsund, Lolland og Vordingborg. 

Professor Emeritus på SDU, Bjarne Ibsen, som står bag rapporten, kalder mønsteret for ’meget markant’ og forskellen mellem de mest og mindst frivillige kommuner for ’kolossal.’

Han påpeger, at selv hvis man samler tallene og deler op i landsdele, er der en procentforskel på omkring 10 procent – hvor deltagelsen opgjort i procent svinger mellem sidst i 20’erne og sidst i 30’erne.   

De borgere med en videregående uddannelse, som man prøver at lokke ud på landet med billige boliger og den dejlige natur, kunne man også lokke med argumenter som ’her kan du også få lov til at engagere dig – ja, du kan næsten ikke slippe for det

Bjarne Ibsen
Prof. emeritus, SDU

Men betyder det så bare, at storbyboere er sig selv nærmest og at dem på landet er mere pligtopfyldende? Det er selvfølgelig en måde at læse tallene på – men Bjarne Ibsen har dog i undersøgelsen anskueliggjort nogle andre og mere faktuelt baserede forklaringer:

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024