Energistyrelsen frikender sig selv i nyt notat om havvind: Se argumenterne

Alle danske havvindmølleparker har fået foretaget de nødvendige miljøvurderinger efter reglerne, fastslår Energistyrelsen i et nyt notat. Få overblik over styrelsens argumenter.

Havvindmølleparken Anholt fra 2013 er ikke blevet miljøvurderet konkret, men er stadig belyst tilstrækkeligt, konkluderer Energistyrelsen blandt andet i et nyt notat.
Havvindmølleparken Anholt fra 2013 er ikke blevet miljøvurderet konkret, men er stadig belyst tilstrækkeligt, konkluderer Energistyrelsen blandt andet i et nyt notat.Foto: Bo Amstrup/Ritzau Scanpix
Andreas Arp

Den danske stat har historisk haft tre forskellige tilgange til at sikre de nødvendige miljøvurderinger af havvindmølleparker, og de har alle tre været tilstrækkelige.

Det er dermed heller ikke statens vurdering, at tilladelserne til opsætning af havvind på havet har været i strid med EU’s miljøregler.

Det konkluderer Energistyrelsen i et nyt notat, som er sendt over til Folketinget af klimaminister Lars Aagaard (M).

{{toplink}}
Altinget logoEnergi og Forsyning
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget energi og forsyning kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
Seneste fra Energi og Forsyning

Notatet kommer som konsekvens af, at en række førende eksperter i energi- og miljøret har advaret om, at miljøvurderingerne af vindmøllerne på havet kan have været mangelfulde.

Få overblik over Energistyrelsens vigtigste pointer herunder.

Flere eksperter deler ikke Energistyrelsens vurdering, men kommer derimod med en hård kritik af notatet. Læs mere om den historie her.

Fakta

Sagen kort

En række førende eksperter har advaret mod, at danske havvindmølleparker kan være sat op i strid med et centralt miljøregelsæt, der er til for at beskytte naturen.

Der er tale om de samme fejl, som Kammeradvokaten i to undersøgelser har fundet i den historiske praksis for den danske stats tilladelser til olie- og gasjagt i Danmark.

Fejlen består i, at Energistyrelsen ikke har foretaget de nødvendige miljøkonsekvensvurderinger – de såkaldte VVM-undersøgelser – af de konkrete projekter, men i stedet lavet mere generelle undersøgelser af, hvordan projekterne potentielt kunne ende med at se ud.

Ifølge Kammeradvokaten er denne praksis i strid med EU’s VVM-direktiv, der siger, at VVM-undersøgelsen skal indeholde en vurdering af påvirkningen fra det konkrete projekt.

Er de samme fejl begået for vindmøllerne, kan de potentielt have haft negative konsekvenser for havbunden, fuglelivet, fisk og pattedyr, som ikke er blevet oplyst til offentligheden, inden der er givet tilladelse til projekterne.

Det skaber usikkerhed om gyldigheden af tilladelserne til de danske havvindmølleparker, der bredt anses som et afgørende instrument i bestræbelserne på at nedbringe de klimaskadelige drivhusgasudledninger.

Læs hele notatet her.

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024