Erhvervsakademier og professionshøjskoler skal skære 4.000 internationale studiepladser fra
Danske uddannelsesinstitutioner skal nedlægge internationale studiepladser eller omdanne dem til danske for at finansiere planen om udflytning af studiepladser. Formanden for danske erhvervsakademier anklager politikere for at tale med to tunger, når de vil gøre erhvervsrettede uddannelser til attraktive alternativer, men samtidig fjerner muligheden for internationalt udsyn.
Chris Lehmann
RedaktørErhvervsakademierne i Danmark skal omlægge eller helt skære næsten tyve procent af deres optag fra allerede fra sommeren 2022. Det er en stor del af de internationale studerende, der står for skud.
Det er resultatet af en politisk aftale, der skal få beløbet, der går til SU til udenlandske studerende ned under et politisk vedtaget loft. Besparelsen skal bruges på at finansiere den aftale om udflytning af uddannelser, størstedelen af Folketingets partier indgik med regeringen fredag.
Aftalen betyder, at erhvervsakademierne skal nedlægge eller omdanne 2.290 engelsksprogede studiepladser til danske. Professionshøjskolerne skal nedlægge eller omdanne 1.539 pladser. Og det kommer til at betyde massive forandringer i den del af uddannelseslandskabet, siger formanden for Danske Erhvervsakademier, Niels Egelund:
"Jeg talte med min kollega fra CPH Business i København. I 2020 er deres optag 3.500 studerende. Når det her er fuldt indfaset, så taler vi 2.400 studerende. Kan man ikke klare sig uden de pladser, der skæres fra? Jo, men det bliver nogle andre institutioner," siger han.
Niels Egelund mener, at regeringen og Folketingets partier taler med to tunger, når de længe har talt om at erhvervsrettede uddannelser skal være et attraktivt alternativ til "motorvejen" gennem gymnasie og universitet.
Det er så trist, med det her tiltag bliver voldsomt svært overhovedet at tilføje et internationalt eller globalt perspektiv til vores uddannelser.
Niels Egelund
Formand, Danske Erhvervsakademier, rektor, Erhvervsakademi Kolding, IBA
"I skåltaler og festtaler og anden sammenhæng siger man, at man gerne vil have unge over i erhvervsrettede uddannelser. Det her er for mig, det mest eklatante og brutale eksempel på, at det mener man ikke i virkeligheden," siger han.
Egelund er også ked af, at uddannelserne ikke er blevet hørt i processen.