Flere penge til ’byparker, udsigtstårne og skov’ skal sikre lokal opbakning til energiparker. Men borgmestre tvivler

Regeringen vil sikre ekstra penge til at kompensere naboer og lokalsamfund for at skabe opbakning til flere solceller og vindmøller på land. Men både kommuner og landdistriktsformand tvivler på, om de lokale gevinster er tilstrækkelige.

Mandag præsenterede klimaminister Lars Aagaard (M) sammen med blandt andet kirke- og landdistriktsminister Louise Schack Elholm (V) regeringens næste skridt i ambitionen om af firedoble produktionen af vedvarende energi på landjord.<br>
Mandag præsenterede klimaminister Lars Aagaard (M) sammen med blandt andet kirke- og landdistriktsminister Louise Schack Elholm (V) regeringens næste skridt i ambitionen om af firedoble produktionen af vedvarende energi på landjord.
Foto: Claus Fisker/Ritzau Scanpix
Kim Rosenkilde

Naboer til fremtidens store energiparker skal have en større bid af den økonomiske gevinst ved at producere strøm, der blandt andet kan eksporteres til Tyskland og andre nabolande.

Så meget kan regeringen, kommunale politikere og formanden for Landdistrikternes Fællesråd blive enige om. Men hvor stor bidden skal være, er et andet spørgsmål.

Med regeringens nye udspil om 32 potentielle nye energiparker er der lagt op til at øge både den direkte kompensation til de nærmeste naboer samt et en større pulje til at støtte projekter i lokalområdet mere generelt.

Det er godt, for modstand fra naboer er en af de største barrierer for opsætning af mere vedvarende energi på land, lyder det fra formanden for KL’s klima- og miljøudvalg, Birgit S. Hansen (S).

”Det er positivt, at regeringen vil øge den økonomiske kompensation, men det store spørgsmål er, om det batter nok. Og det er jeg i tvivl om,” siger Birgit S. Hansen, der også er borgmester i Frederikshavn Kommune.

Med udspillet peges der på 32 områder i 19 forskellige kommuner, som efter en længere screeningsproces er kommet igennem regeringens ’filter’.

Samtidig lægges der op til, at to nuværende kompensationsordninger udvides, så der kommer ekstra milliarder i den såkaldte grønne pulje og en højere VE-bonus til naboer. (Læs mere i boks herunder red.)

Ifølge regeringens bruges kompensationsordningen blandt andet til at 'plante skov, rejse et udsigtstårn, bygge stier, byparker og formidle grøn omstilling'.

”Den slags skal vi have meget mere af. Det kan være med til at skabe liv, aktivitet og et Danmark i geografisk balance,” skriver regeringen i udspillet.

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024