Fonde vil vende debatten om unge og mistrivsel

To nye fondsfinansierede studier om unges trivsel og mistrivsel peger på behovet for en mere nuanceret forståelse af unges liv. For fondene bag indsatserne giver den nye viden anledning til at diskutere den måde, filantroper og politikere dyrker mistrivsel som indsatsområde på.

Den nye rapport fra Center for ungdomsforskning bygger på interviews fra da P3 missionen sidste år rejste rundt i landet for at sætte spot på, hvad unge selv ser som det gode ungeliv, og hvordan de
håndterer de ændrede vilkår for ungdomslivet.
Den nye rapport fra Center for ungdomsforskning bygger på interviews fra da P3 missionen sidste år rejste rundt i landet for at sætte spot på, hvad unge selv ser som det gode ungeliv, og hvordan de håndterer de ændrede vilkår for ungdomslivet.Foto: DR P3 Missionen
Mikala Satiya Rørbech

Efter flere år med bombastiske overskrifter i pressen om en hel generation af unge i mistrivsel, er en ny og mere nuanceret debat ved at tone frem.

En netop offentliggjort undersøgelse fra Center for Ungdomsforskning (CeFU), er den seneste viden, der bidrager til emnet. De to fonde, Ebbefos Fonden og Østifterne, som har finansieret forskningen, læser den som et opgør med den entydige fortælling om unge som ofre.

”Det er ikke fordi, vi skal afblæse mistrivsel som et problem. Overhovedet ikke. Men vi skal forstå de unge bedre og alt det, de gør for at trives,” siger Illa Westrup Stephensen, direktør i Ebbefos Fonden.

Rapporten ’Levbare ungdomsliv – om unges trivselsbestræbelser’ fra CeFU viser nemlig blandt andet, at flertallet af de unge ikke er så skrøbelige endda – men i stedet reagerer og agerer på et liv i højt tempo og et nonstop opmærksomheds-bombardement. For eksempel ved at trække sig, passe på sig selv og insistere på at tage deres følelser alvorligt.

Flertallet af unge er ikke de her sarte ’snow flakes’, som man nogen gange gør dem til

Illa Westrup Stephensen
Ebbefos Fonden

”Rapporten tegner et billede af, at flertallet af unge ikke er de her sarte ’snow flakes’, som man nogen gange gør dem til," siger Illa Westrup Stephensen.

”De unge vokser op i en hyperkompleks tid med mange udfordringer, men i stedet for at se deres adfærd som svaghedstegn, bør vi måske se det som bevidst og handlekraftigt, når de for eksempel vælger at trække sig og mærke efter deres følelser.”

CeFUs rapport bygger på 337 interviews med unge fra hele landet. De er blevet interviewet i forbindelse med P3 Missionen  - en indsats som Ebbefos Fonden og Østifterne har udviklet i tæt samarbejde med medarbejdere fra DR i løbet af sidste år.

Fondene håber, at den nye viden kan være med til at nuancere debatten om mistrivsel, og de henvender sig til alle, der arbejder med unge, forklarer Laura Thatt, projektchef i Østifterne.

”Det her er de unges budskaber, og vi håber, de unge kan genkende sig selv i det, og vi håber, at de kan være med til at bygge bro mellem de forskellige generationer, hvis vi ældre generationer forstår de unge bedre,” siger hun.

Altinget logoUddannelse
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget uddannelse kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
Seneste fra Uddannelse

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024