Forsvaret dropper udbud af helikopterberedskab i Grønland

UDBUD: Af hensyn til væsentlige sikkerhedsinteresser dropper Forsvaret at sende varetagelsen af Grønlands redningshelikopterberedskab i udbud. I stedet vil man lade Air Greenland beholde opgaven.

Foto: Søren Lund / Air Greenland
Andreas Krog

Om godt syv måneder kunne Grønland risikere at stå uden redningshelikopter. Den nuværende kontrakt mellem Forsvaret og Air Greenland om at have to helikoptere stående standby 24 timer i døgnet udløber nemlig ved årsskiftet, og opgaven er endnu ikke sendt i EU-udbud, selvom det er, halvandet år siden et tidligere udbud af opgaven blev annulleret, og seks måneder siden Forsvarsministeriet bad Forsvarsministeriets Materiel- og Indkøbsstyrelse om at sætte udbuddet i gang.

Men nu har forsvarsminister Trine Bramsen og hendes embedsmænd fået grønt lys fra blandt andre Kammeradvokatens jurister til helt at droppe en EU-udbudsrunde. I stedet vil Forsvarsministeriets Materiel- og Indkøbsstyrelse tage kontakt til Air Greenland med henblik på at tildele kontrakten direkte til det grønlandske flyselskab.

”Styrelsen kommer til at gå videre med en direkte tildeling og forventer at indlede forhandlinger med Air Greenland om en kontrakt,” siger forsvarsminister Trine Bramsen (S) til Altinget. 

Holder nidkært øje
Det er den såkaldte artikel 346 i EU-traktaten, som giver et land mulighed for at undtage opgaver og materielindkøb fra EU-udbud, hvis landet vurderer, at det af hensyn til landets sikkerhedsinteresser er nødvendigt, at arbejdet tildeles en bestemt leverandør eller udføres inden for landets grænser.

Det her handler om nationale sikkerhedsinteresser og er helt væsentligt for at kunne løfte den opgave, Forsvaret har i forhold til suverænitetshåndhævelse samt opretholdelsen af stabilitet og sikkerhed i Arktis.

Trine Bramsen
Forsvarsminister

Danmark er generelt meget tilbageholdende med at benytte sig af artikel 346, da EU-Kommissionen holder et nidkært øje med, at landene ikke misbruger den. I så fald kan der vanke en bod. Men her har man skønnet, at der er basis for at bruge artikel 346 til at sikre, at det civile helikopterberedskab i Grønland forbliver på grønlandske hænder.

”Det her handler om nationale sikkerhedsinteresser og er helt væsentligt for at kunne løfte den opgave, Forsvaret har i forhold til suverænitetshåndhævelse samt opretholdelsen af stabilitet og sikkerhed i Arktis,” fastslår Trine Bramsen.

Synger på sidste vers
Hos Air Greenland har man gennem længere tid bidt negle over den manglende afklaring. Den ene af selskabets to nuværende redningshelikoptere synger på sidste vers. Air Greenland har indkøbt to nye helikoptere til at løse opgaven, men har ikke villet investere i reservedele og uddannelse af personale, før man vidste om kontrakten var i hus.

Det er den ikke endnu. Men Air Greenlands direktør glæder sig over, at der nu sker noget i sagen. Og at det, der sker, er, at Forsvaret vil forhandle direkte med Air Greenland.

”Det er en rigtig god nyhed. Vi ser frem til dialogen med Forsvaret,” siger Air Greenlands direktør, Jacob Nitter Sørensen, der dog endnu ikke har hørt fra Forsvarsministeriets Materiel- og Indkøbsstyrelse, da Altinget overbringer ham nyheden tirsdag eftermiddag.

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024