Analyse af 
Ole Nikolaj Møbjerg Toft
Kim Rosenkilde

Løkke har ret. Særligt ét punkt bliver afgørende for sundhedsreformens succes

Regeringens forslag til en sundhedsreform lægger op til den største ommøblering af sundhedsvæsenet i 20 år. Om reformen bliver en succes, afhænger i høj grad af, om de 17 nye sundhedsråd tåler mødet med virkeligheden.

Ved præsentationen af den nye sundhedsreform talte regeringstoppen meget om flere læger, ny patientrettigheder og geografisk ulighed i sundhedsvæsnet. Men særligt ét strukturelt greb skal sikre udbygningen af det nære sundhedsvæsen.
Ved præsentationen af den nye sundhedsreform talte regeringstoppen meget om flere læger, ny patientrettigheder og geografisk ulighed i sundhedsvæsnet. Men særligt ét strukturelt greb skal sikre udbygningen af det nære sundhedsvæsen.Foto: Ida Marie Odgaard/Ritzau Scanpix
Ole Nikolaj Møbjerg ToftKim Rosenkilde

Der har været spænding til det sidste om SVM-regeringens forslag til en reform af sundhedsvæsenet ville blive et slag i luften på grund af uenighed internt i regeringen.

Men med det 85-sider lange udspil står det klart, at regeringen foreslår den mest omfattende reform af sundhedsvæsenet siden strukturreformen i 2006, hvor 271 kommuner blev til 98 kommuner og 14 amter blev til fem regioner.

Regeringens udspil kommer i kølvandet på Sundhedsstrukturkommissionens anbefalinger. Alligevel er der opsigtsvækkende mange forslag i reformen, som har meget lidt med sundhedsvæsenet struktur at gøre.

Nye patientrettigheder, en ny folkesundhedslov og pakkeforløb har også fundet vej ind i udspillet. Og selv om regeringen ’kun’ reducerer antallet af regioner fra fem til fire, så trækkes der på en stribe områder relativt hårdt i det økonomiske og strukturelle håndtag i styringen og driften af sundhedsvæsenet.

Statsminister Mette Frederiksen (S) udråbte på torsdagens pressemøde reformudspillet til en "kæmpe decentraliseringsøvelse". Men reelt trækker mange af de konkrete tiltag i den modsatte retning.

Staten skal spille en større rolle, når det kommer til fordeling af ikke mindst praktiserende læger og speciallæger på tværs af landet og for styringen af sundhedsdata og -it.

{{toplink}}
Læs også

Regionerne overtager ansvaret for en række kommunale opgaver inden for sygepleje, forebyggelse og genoptræning. Og på Sjælland bliver to regioner til én med ansvar for tæt på halvdelen af landets borgere.

Midt i alt det kan oprettelsen af 17 nye såkaldte sundhedsråd som erstatning for de nuværende 21 sundhedsklynger blive den enkelte del af regeringens reform, som kan afgøre om reformen bliver en succes.

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024