Debat

LOS: Uden bedre forebyggelse, løser vi ikke socialområdets udfordringer

Forebyggelse og faglighed skal sættes i højsædet for at løse udfordringer på socialområdet. Det kan kun lykkes, hvis politikere og organisationer samarbejder om udmøntningen af handicapaftalen, skriver Mads Roke Clausen.  

Skal handicapaftalen blive en succes, skal politikere og parter i 'Sammen om Handicap' være ekstremt grundige i arbejdet med udmøntningen af den, skriver Mads Roke Clausen.  
Skal handicapaftalen blive en succes, skal politikere og parter i 'Sammen om Handicap' være ekstremt grundige i arbejdet med udmøntningen af den, skriver Mads Roke Clausen.  Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix
Mads Roke Clausen
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Det er kun lige over fire måneder siden, den nu forhenværende socialminister Pernille Rosenkrantz-Theil præsenterede sin store handicapaftale sammen med partierne bag aftalen.  

En ny og bedre måde at lave socialpolitik på, sagde jeg i begyndelsen af maj, da jeg blev spurgt af en journalist, hvad jeg tænkte om aftalen.

Det mener jeg stadig, at det er. 

Meget kan dog ændre sig på kort tid i politik. I dag er det Sophie Hæstorp Andersen, der er socialminister, og som derfor har ansvaret for at føre sin forgængers aftale ud i livet. 

Hun skal naturligvis have lov til at trække vejret og finde sig til rette i sin nye stol.

Men jeg håber, at hun samler stafetten op efter Pernille Rosenkrantz-Theil og inddrager parterne i 'Sammen om Handicap' på samme måde, nu hvor initiativerne i rammeaftalen skal virkeliggøres.

Det, tror jeg, er afgørende, hvis de skal være med til at styrke og langtidssikre socialområdet. 

Opgør med panikløsninger og fejlmatch

Vi kan kun løse udfordringerne på socialområdet, hvis vi gør det sammen. Det kræver et fælles ansvar. 

Vi kan kun løse udfordringerne på socialområdet, hvis vi gør det sammen

Mads Roke Clausen
Direktør, Landsorganisationen for sociale tilbud

Vi har at gøre med et område, som i mange år har været præget af en usammenhængende og utilstrækkelig politikudvikling.

I dag kommer det til udtryk i massive kommunale styringsproblemer, og at mennesker med fysiske og psykiske handicap alt for ofte oplever, at de skal kæmpe for at få den rette hjælp – til rette tid. 

Der er derfor i høj grad behov for at finde nye og bedre måder at adressere de udfordringer og finde løsninger, som kan sikre socialområdet – både fagligt og økonomisk. Her rummer handicapaftalen nogle udmærkede svar.  

Det, jeg godt kan lide ved aftalen, er for det første, at den beror på en ambition om, at alle i fremtiden skal have den rette hjælp første gang.

Det er et vigtigt første skridt i retning af at gøre op med de panikløsninger og fejlmatch i visitationer, vi desværre ofte ser i dag. 

For det andet præsenterer aftalen konkrete bud på, hvordan fagligheden og kvaliteten på området styrkes. Blandt andet i form af et uddannelseskrav til ledere på sociale tilbud og et fokus på forråelse.  

Stærkt velfærdsmiks kræver fokus på kvalitet

Jeg havde selv arbejdet for at gå et skridt videre, så vi får en egentlig autorisation af lederne på de sociale tilbud.

Det ville i mine øjne være et endnu stærkere greb for at videreudvikle kvaliteten og fagligheden på området. Det vil jeg fortsat kæmpe for. 

Endelig er jeg forventningsfuld over for intentionen om, at aftalen skal være med til at skabe øget økonomisk gennemsigtighed på tværs af de forskellige ejerformer på området.  

Læs også

Det er en nøgle til at sikre, at pengene på området bruges rigtigt, og at der er sammenhæng mellem kvalitet og pris.

Samtidig er det en af de kritiske forudsætninger for, at vi kan have et stærkt velfærdsmiks, hvor det vigtige er, hvilken kvalitet man leverer. Ikke hvilken ejerform man har. 

Derfor havde jeg også gerne set, at alle offentlige og ikke-offentlige tilbud skal offentliggøre regnskaber.

Øjensynligt ønskede de kommunale forhandlere ikke at prioritere dette, fordi de var bekymrede for den administrative belastning.

Men i mine øjne må det være vanskeligt at være kommunalpolitiker, hvis man ikke kan sammenligne ens egne priser med de priser, man kan få på markedet.  

Forebyggelse er det rette redskab 

På trods af de gode takter i handicapaftalen, ærgrer jeg mig over, at forebyggelsesdagsordenen ikke fylder mere.  

Vi løser ikke socialområdets udfordringer, hvis ikke vi bliver bedre til at forebygge.

Mads Roke Clausen
Direktør, Landsorganisationen for sociale tilbud

Vi ved fra Tranæs-udvalgets rapport, at der i disse år er et stigende antal mennesker med komplekse behov, som har brug for specialiserede indsatser.

Derfor løser vi ikke socialområdets udfordringer, hvis ikke vi bliver bedre til at forebygge, end vi er i dag. 

Derudover mener jeg, at flere initiativer i delaftalen mellem KL og regeringen risikerer at modarbejde de gode ting, der ligger i handicapaftalen. 

Særligt bekymret er jeg for, at Socialtilsynet i fremtiden skal ændres til en ny, binær tilsynsmodel, som samtidig er mere risikobaseret.

Det betyder, at det ikke længere vil være vigtigt, hvor høj kvaliteten er på de sociale tilbud, bare den kan godkendes. Det er en farlig måde at sænke ambitionerne for den kvalitet, der leveres på området. 

I sidste ende tror jeg på, at forårets handicapaftale kan være med til at udvikle socialområdet til det bedre.

Men hvis aftalen skal blive en succes, skal politikerne og vi parter i 'Sammen om Handicap' være ekstremt grundige i arbejdet med udmøntningen af den.  

Vi skal sammen sørge for, at initiativerne gennemføres på en måde, som sætter kvalitet og indsats før økonomiske hensyn. Hvor forebyggelse og faglighed er i højsædet. Og hvor både offentlige og ikke-offentlige sociale tilbud indtænkes og anerkendes. 

I LOS ser vi frem til at komme i gang med arbejdet i samarbejde med den nye minister, aftalepartierne og de andre medlemmer i 'Sammen om Handicap'. 

Temadebat

Hvor lurer udfordringerne i den nye handicapaftale?

Regeringen har sammen med en række støttepartier indgået en rammeaftale, der udstikker retningen for handicapområdet nu og i fremtiden.

Men hvad bliver konsekvenserne af den nye handicapaftale, hvor lurer udfordringerne, og hvad tænker en række organisationer om aftalen?

Det søger Altinget Social svar på i en ny temadebat, hvor en række aktører vil komme med deres perspektiv på emnet.

Du kan se det samlede debatpanel her.

Om temadebatter:

Har du lyst til at bidrage til debatten, er du velkommen til at sende dit indlæg til [email protected].

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Mads Roke Clausen

Direktør, Landsorganisationen for sociale tilbud, bestyrelsesmedlem, Bikubenfonden og Liljeborgfonden
cand.scient.adm. (RUC 1997), Diploma in Organisational Leadership (University of Oxford 2017)

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024