Ny fond støtter kun velgørenhed, der kan måles i kroner og øre: ”Det skal ikke bare være aflad, vi skal finde ud af om det virker”

Den aarhusianske milliardær, Henrik Lind, har stiftet Lind Foundation for at skabe sociale forandringer, der både kan mærkes og måles på en bundlinje. Det handler om tillid til tal, troen på menneskers potentiale og en personlig erfaring med at man kan ændre sin livsbane.

Foto: Bjarke Ørsted/Ritzau Scanpix
Mikala Satiya Rørbech

Teksten står med blinkende bogstaver på et af Lind Foundations LinkedIn opslag. 'From Aarhus to the World'.

Det handler om fondens mange velgørende projekter ude i verden, men kunne også være overskriften på en historie om rigmanden Henrik Lind selv. For han har selv bevæget sig fra et sted til et andet i sit liv. Fra en opvækst, der hverken var spor rosenrød eller ladet med sølvskeer til nu at være en af Danmarks rigeste og mest succesfulde erhvervsfolk.

Senest stod han for feberredningen af flyselskabet SAS. Andre kender ham som donor af den nye kæmpe sportsarena i Kongelunden uden for Aarhus. Eller som grundlægger af Danske Commodities, der handler med el og gas i hele verden, og sikrede ham de første af mange milliarder på bankbogen. Den personlige rejse vender vi tilbage til.

Men først handler det om Lind Foundation - fonden, som Henrik Lind har stiftet for at kunne kaste nogle af sine penge efter sociale formål, mennesker som står på kanten af samfundet, uden for arbejdsmarkedet, med svære sociale eller personlige udfordringer.

Men også her er det stålblå investorblik skruet på. For Henrik Lind vil bevise, at det kan betale sig at investere i sociale forandringer. Ambitionen er, at fonden kun skal bruge penge på projekter, som skaber reel forandring.

Alle fondens projekter og samarbejdspartnere er nøje udvalgt efter, om de har potentiale til at levere data på økonomiske og sociale effekter, der skabes for målgruppen, og som i sidste ende kan tælles med på en bundlinje.

Foto: Lind Foundation
Fælles for dem er potentialet for forandring. Ord som finansiel værdiskabelse, effekter og afkast og investeringer går igen i beskrivelserne af indsatserne. Uanset om temaet er uddannelse, beskæftigelse, mental trivsel, hjemløshed og forbedring af levevilkår eller om det foregår blandt unge i Aarhus, blandt kvinder i Nepal, børnefamilier i Sydafrika eller skoleelever i Østafrika. 

Det forklarer Henrik Lind, da Altinget spørger ind til, hvad han egentlig mener, når han taler om at ”katalysere sociale forandringer ved at styrke mennesker og kombinere filantropi med en forretningstankegang”.

“Vi måler den økonomiske værdi i finansielle og sociale værdier,” siger han.

Altinget logoFonde
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget fonde kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
Seneste fra Fonde

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024