Ny temadebat: Hvordan skal den politiske vision for landbruget se ud?

I 2030-planen afslørede regeringen, at den har droppet idéen om at udarbejde en visionsplan for landbruget. Samtidig har debattører efterlyst en mere grundlæggende diskussion om erhvervets rolle i fremtidens Danmark. Derfor inviterer Altinget Fødevarer nu til temadebat og spørger en række vigtige politiske stemmer, hvordan den politiske vision for landbruget bør se ud? 

Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix
Jeppe Højberg Sørensen

I løbet af de seneste måneder har landbruget bevæget sig ind i centrum af dansk politik, og der er ingen tegn på, at opmærksomheden svinder ind snarligt. I den kommende tid vil landbruget nemlig blive omdrejningspunkt i en række politiske forhandlinger.

I regeringsgrundlaget fremgår det, at regeringspartierne ønsker at pålægge landbruget en CO2-afgift, og i slutningen af november forventes en ekspertgruppe netop at fremlægge sin længe ventede rapport om en sådan.

Venstre har bebudet, at man derefter vil indkalde aktører på området til såkaldte ”grønne trepartsforhandlinger”, før regeringen kommer med et udspil om CO2-afgiften.

Samtidig har miljøminister, Magnus Heunicke (S), fortalt, at han snart ønsker at ”genbesøge” landbrugsaftalen fra 2021.

Alt imens diskussionerne er gået på CO2-afgiftens og vandmiljøplanernes konkrete udformning, har aktører dog efterspurgt en mere grundlæggende debat om landbruget.

I Altinget efterlyste forfatter Rasmus Hage Dalland borgerlige politiske visioner for landbrugets fremtid. Og senest fremgik det af regeringens 2030-plan, at den har droppet at udarbejde en visionsplan for landbruget. En beslutning, der blev mødt med kritik fra flere grønne organisationer.

I forlængelse af ønskerne om en større debat om landbruget, inviterer Altinget Fødevarer nu en række tidligere politikere, debattører, kommentatorer, forskere med mere til at give deres bud på, hvordan en politisk vision for landbruget bør se ud.

Kommentarerne og debatindlæggene under temadebatten kommer både til at rette sig mod enkelte partier og mod det politiske landskab i bred for stand. 

Ligesom de vil behandle alt fra landbrugets grønne omstilling til erhvervets betydning for sammenhængskraften i Danmark.  

Dokumentation

 

 

 


Altinget logoFødevarer
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget fødevarer kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
Seneste fra Fødevarer

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024