Nyt ungepanel skal rådgive EU’s topchef

EU-kommissionsformand Ursula von der Leyen vil sikre, at de unges stemmer bliver hørt i EU. Derfor vil hun indføre årlige ungdomspolitiske dialoger og etablere et rådgivningsudvalg bestående af unge fra alle medlemslande.

Ursula von der Leyen, formand for EU-Kommissionen, til 60-årsdagen for Junge Union i Nordrhein-Westfalen, Aachen, april 2024.
Ursula von der Leyen, formand for EU-Kommissionen, til 60-årsdagen for Junge Union i Nordrhein-Westfalen, Aachen, april 2024.Foto: Henning Kaiser/AP/Ritzau Scanpix
Magnus Skov Illum

Unge skal spille en mere central rolle i Europas fremtid, mener den netop genvalgte EU-kommissionsformand, Ursula von der Leyen. 

Derfor har EU-kommissionsformanden fremlagt en række initiativer for at styrke den politiske dialog med unge i Europa.  

"Jeg vil gerne sikre, at de unge kan bruge deres stemme - deres egen stemme - til at være med til at forme vores fremtid," står der i det valgprogram for de næste fem år, som von der Leyen præsenterede i midten af juli.  

Vil oprette et ungdomsrådgivningsudvalg  
Et af tiltagene fra von der Leyen er at oprette et "ungdomsrådgivningsudvalg", der skal bestå af unge fra alle EU-lande. Udvalget skal løbende rådgive hende om spørgsmål, der berører de unge i deres lokalsamfund.  

Det fremgår ikke nærmere af valgprogrammet, hvem disse unge skal være. 

I Dansk Ungdoms Fællesråd (DUF) ser de positivt på initiativet.

Forkvinde Christine Ravn Lund foreslår, at Danmarks repræsentant i udvalget skal være en person med bred ungdomsmæssig opbakning: 

"Det giver mening at bruge Danmarks EU-ungdomsdelegater, der hvert andet år udpeges af DUF og trækker på holdninger på tværs af den brede danske ungdom, og dermed repræsenterer utrolig mange danske unge." 

Et andet initiativ fra von der Leyen indebærer, at alle kommissærer skal afholde deres første årlige ungdomspolitiske dialog inden for de første 100 dage af deres mandatperiode. De årlige samtaler skal sikre en fast udveksling af synspunkter mellem de unge og Kommissionen.  

Altinget logoFonde
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget fonde kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
Seneste fra Fonde

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024