Økologer appellerer til L&F

GMO: Økologisk Landsforening appellerer i et åbent brev til Landbrug & Fødevarer om en fælles linje i forhold til GMO.
Økologisk Landsforening appellerer til Landbrug & Fødevarer om at danne fælles front i GMO-debatten.
Økologisk Landsforening appellerer til Landbrug & Fødevarer om at danne fælles front i GMO-debatten.Foto: Julie Charlotte Christensen/ Altinget
Peter Baggesgaard Hansen

Revisionen af de danske GMO-regler trækker stadig ud, og det er ikke kun på Christiansborg, at debatten kører. I et åbent brev til Landbrug & Fødevarer appellerer Økologisk Landsforening til, at landbrugets organisation øger ambitionsniveauet, når det gælder beskyttelsen af landmænd, der ønsker at dyrke GMO-frit.

Allerhelst ønsker foreningen, at Danmark helt fravælger GMO-afgrøder. Sker det ikke, vil de have garanti for, at økologiske producenter kompenseres fuldt ud for eventuelle tab.

L&F åben for dialog
Økologisk Landsforening opstiller i brevet tre krav, som de appellerer til, at L&F bakker op om i de videre forhandlinger (se boks). Formand for Landbrug & Fødevarer Niels Jørgen Pedersen forholder sig ikke direkte til kravene, men understreger i et svar bragt i Effektivt Landbrug, at Landbrug & Fødevarer er klar til dialog:

”Vi indgår naturligvis også gerne i dialog med Økologisk Landsforening og andre interessenter. For det handler om at give forbrugerne et troværdigt alternativ i form af produkter, hvor der ikke er anvendt GMO i produktionen,” skriver Niels Jørgen Pedersen, som dog understreger, at prioriteringen er at sikre stærke sameksistensregler og ikke eventuelle forbud:

Fakta

Økologisk Landsforenings krav til ny GMO-lov 

Hvis det ender med dyrkning af GMO-afgrøder i Danmark, er det et ufravigeligt krav fra Økologisk Landsforening, at økologiske landmænd og -virksomheder holdes 100 procent skadesløse. Økologisk Landsforening håber, at L&F kan støtte dette samt følgende krav til en ny GMO-lov:

  • De økologiske landmænd skal have en sikkerhed for kompensation for al GMO-forurening, uanset, hvor forureningen er kommet fra, uanset hvornår det er sket; uanset om sameksistens krav til afstand mv. er overholdt; og uanset om forureningskilden kan identificeres og uanset mængder.
  • Det er de GMO-dyrkende landmænd, der skal afholde alle udgifter forbundet med at holde andres afgrøder, foder, såsæd og færdigprodukter fri for GMO, herunder testning, adskillelse under transport, maskinrensning mv.
  • Der skal etableres kompensationsmuligheder for handelsled efter landmanden, dvs. virksomheder, der forarbejder og sælger økologiske fødevarer.

Kilde: Åbent brev fra Økologisk Landsforening

”For Landbrug & Fødevarer handler det om at fastsætte virkemidler, der effektivt forebygger tabsgivende forekomster, og at en landmand, der lider et økonomisk tab, fortsat er sikret en kompensation, uden han skal finde en specifik skadevolder. Her ser vi store fordele i den danske sameksistenslov sammenlignet med andre lande.” 

Behov for analyse
I forbindelse med revisionen af GMO-reglerne, har Fødevareøkonomisk Institut lavet en konsekvensvurdering af de samfundsøkonomiske fordele og ulemper ved et GMO-frit Danmark. Økologisk Landsforening har tidligere kritiseret undersøgelsen for at være for spinkel, og direktør Paul Holmbeck udtalte i den forbindelse til Altinget:

"Ministeriet ser kun på potentielle udgifter og slet ikke på de muligheder, der ligger i at brande danske fødevarer som GMO-fri. Det er svært at forstå, hvorfor det er så uinteressant, hvad markedet og forbrugerne ønsker.”

Økologisk Landsforening har længe ment, at der er erhvervsmæssige fordele ved at brande Danmark som GMO-frit, og i brevet opfordrer de derfor til at få foretaget en ny og grundigere analyse: 

”Økologisk Landsforening mener, at vi sammen skal se på en anden vej for dansk landbrug som helhed. Vi vil gerne invitere L&F til et samarbejde om en seriøs analyse af de positive og negative, økonomiske effekter - herunder kommercielle muligheder i branding af Danmark på GMO-fri dyrkning,” skriver Evald Vestergaard.

Altinget logoFødevarer
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget fødevarer kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
Seneste fra Fødevarer

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024