Sjællandske borgmestre frygter demokratisk skævhed i ny kæmperegion

Udsigten til en fusion af Region Hovedstaden og Region Sjælland gør borgmestre i landsdelen nervøse for en svækkelse af det regionale demokrati og hensynet til mere tyndtbefolkede områder. Regeringen vil vente og se.

Regeringen vil først efter det kommende kommunal- og regionsvalg forholde sig til, om der er tilstrækkelig geografisk spredning blandt medlemmerne af regionsrådet i en kommende østdansk storregion.<br>
Regeringen vil først efter det kommende kommunal- og regionsvalg forholde sig til, om der er tilstrækkelig geografisk spredning blandt medlemmerne af regionsrådet i en kommende østdansk storregion.
Foto: John Randeris/Ritzau Scanpix
Kim Rosenkilde

Pladsen som en af de 41 regionspolitikere, der skal styre en ny østdansk storregion fra hovedsædet i Sorø, står til at blive en af de taburetter i dansk politik, som kræver opbakning fra flest vælgere.

Kommer regeringen igennem med sin plan om at lægge Region Hovedstaden og Region Sjælland sammen, vil der blive halvt så mange regionale politikere til at repræsentere de godt 2,8 millioner borger på Sjælland og øerne i den nye Region Østdanmark.

Det får borgmestre fra rådhuse længere væk fra de tætbefolkede områder i Storkøbenhavn til at rejse et advarselsflag for den geografiske repræsentation i det nye regionsråd.

”I min optik kan det kun blive skævt, og det giver et demokratisk underskud. Måler man det op mod, hvor mange borgere der er pr. mandat, så bliver det jo et meget dyrere mandat i den her megaregion, end det er til Folketinget,” siger Mikael Smed (S), der er borgmester i Vordingborg Kommune.

Han ser ellers generelt mange gode elementer i regeringens udspil til en sundhedsreform.

Mikael Smed glæder sig ikke mindst over, at hans kommune blev nævnt to gange af regeringstoppen ved præsentationen af udspillet i forbindelse med ambitionen om at sikre en mere geografisk lige lægedækning.

Han er heller ikke afvisende over for, at en samling af regionerne på Sjælland kan bidrage til udviklingen.

{{toplink}}
Altinget logoKommunal
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget kommunal kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
Seneste fra Kommunal

Læs også

Men Vordingborg-borgmesteren mener dybest set også, at man ville kunne løse det med andre og mere målrettede greb end en regionsfusion.

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024