Styrelse udsender anbefalinger om forsyningssikkerhed: “Det er blevet meget vigtigt at forholde sig til”

Alle ministerier bør forankre et klart ansvar for forsyningssikkerhed og skabe sig et overblik over de mest kritiske ressourcer. Opfordringen kommer fra Styrelsen for Forsyningssikkerhed, der netop har udsendt anbefalinger. "Lad os gøre overvejelserne nu og ikke først, når det er for sent," siger kontorchef for rådgivning, Christian Friis.

Christian Friis er kontorchef for rådgivning i Styrelsen for Forsyningssikkerhed, der netop er udkommet med sine anbefalinger til statslige myndigheder om, hvordan de kan arbejde med deres forsyningssikkerhed. 
Christian Friis er kontorchef for rådgivning i Styrelsen for Forsyningssikkerhed, der netop er udkommet med sine anbefalinger til statslige myndigheder om, hvordan de kan arbejde med deres forsyningssikkerhed. Foto: Styrelsen for Forsyningssikkerhed
Sine Riis Lund

Hvad nu hvis?

Det spørgsmål er blevet stadig vigtigere for offentlige myndigheder at stille sig selv.

For hvad gør vi, hvis hospitaler ikke kan hjælpe de syge, fordi varerne er blokeret i Suezkanalen? Har vi en Plan B, hvis vores it-systemer fejler? Hvis offentligt ansatte ikke kan få udbetalt løn? Hvis fængslerne mister deres strøm?

Det er spørgsmål som disse, Styrelsen for Forsyningssikkerhed nu beder de statslige myndigheder om at have svar parat på.

“Forsyningssikkerhed er et område, som det er blevet meget vigtigt at forholde sig til. Man kan ikke længere tage for givet, at de varer og tjenesteydelser, vi hidtil har kunnet få, altid er tilgængelige,” siger kontorchef for rådgivning Christian Friis. 

Hvis krisen først står der, så mangler vi det overblik, vi har mulighed for at skabe nu.

Christian Friis
Kontorchef for rådgivningskontoret i Styrelsen for Forsyningssikkerhed

Derfor udkommer Styrelsen for Forsyningssikkerhed nu for første gang med konkrete anbefalinger til de statslige myndigheder om, hvordan de kan arbejde med at styrke deres forsyningssikkerhed.

“Det er relevant for alle. Vi har i strategi for forsyningssikkerhed angivet 15 samfundsvigtige faktorer og 112 samfundsvigtige funktioner. Lige fra brandvæsen til spildevand og forsvar. Men det er også, at man kan blive registreret, når man bliver født. Så det er et virkelig bredt spænd af funktioner, der skal til for, at samfundet kan hænge sammen.”

Trængsel i verdens havne, udfordringer med at skaffe mikrochips og gassen, der pludselig forsvandt, er bare få påmindelser inden for de seneste år på, hvad der kan ske.

“Så har covid-19 selvfølgelig også været en øjenåbner for, hvad der kan ske, hvis vores globale forsyningskæder pludselig svigter os,” siger Christian Friis. 

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024