Både Coop og Forbrugerrådet har tillid til miljømærke, selvom det er kritiseret for vildledning

MSC-mærkning af fisk bliver kritiseret fra flere sider for at love mere bæredygtighed, end det kan holde. Men både Coop og Forbrugerrådet Tænk har fortsat tillid til mærket og ser intet alternativ til ordningen på nuværende tidspunkt. Ekspert appellerer til nuancer i debatten om bæredygtighed.

Det lille blå MSC-mærke er vidt udbredt og lover forbrugeren, at fisken i produktet kommer fra et bæredygtigt fiskeri.
Det lille blå MSC-mærke er vidt udbredt og lover forbrugeren, at fisken i produktet kommer fra et bæredygtigt fiskeri.Foto: Søren Bidstrup/Ritzau Scanpix
Hjalte T. H. Kragesteen

”Fiskeriet bidrager til bevarelsen af havmiljøet.”

Sådan skriver Coop Danmark selv om MSC-mærket, der er den mest anvendte miljømærkning af fisk herhjemme. Men på det seneste er mærket blevet kritiseret for at blive givet til fisk, som er hevet i land via fangstmetoder, der tværtimod skader havnaturen.

I Coop er CSR-chef Thomas Roland opmærksom på kritikken af mærket, men understreger, at han fortsat har tillid til ordningen, som ses på fiskeprodukter overalt i danske kølediske.

”Jeg er super ærgerlig over debatten, som er med til at skabe usikkerhed om, at MSC-standarden er god nok. Men vi har en god dialog med MSC, og de er optagede af at sikre, at deres mærke er godt nok,” siger han og fortsætter:

”Det er den bedste ordning, der er. Den er valid og bliver kontrolleret på den rigtige måde.”

MSC-miljømærket

MSC (Marine Stewardship Council) er en verdensomspændende nonprofitorganisation, der opstiller en lang række kriterier for certificering af fiskeriprodukter som bæredygtige.

Kriterierne bliver gennemgået hvert femte år og er udviklet i dialog med både forskere, fiskere og miljøorganisationer.

Mærket gives efter, der er foretaget en individuel vurdering af det enkelte fiskeri, og skal leve op til tre overordnede principper:

  • At fiskebestandene er sunde og bæredygtige - der er nok fisk tilbage i havet til at reproducere
  • At det minimerer påvirkningen af det omkringliggende havmiljø
  • At fiskeriet har implementeret og overholder effektive forvaltningsplaner

80 % af alle fisk, der fanges af danske fiskere, stammer i dag fra MSC-certificerede fiskerier.


Kilde: MSC Danmark og Danmarks Fiskeriforening

I Forbrugerrådet Tænk har projektchef Camilla Udsen samme holdning til mærket med den blå fisk, der lover bæredygtighed.

”Helt overordnet anser vi MSC som en ordning, der er den bedste mulighed for forbrugerne til at vælge noget, der er mere bæredygtigt,” siger hun.

Før sommerferien kritiserede eksperter i hårde vendinger til DR, at man i Danmark kan få MSC-mærket, selvom fiskene er fanget med den meget naturskadelige fangstmetode bomtrawl.

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024