Ugens embedsmand: I Silicon Valley er Claus Ekman spydspids for det danske klimadiplomati

For et år siden vinkede Claus Ekman og familien farvel til Danmark. Den tidligere direktør for Rådet for Grøn Omstilling slår nu i stedet sine folder i Californien, hvor han er energiattaché på konsulatet i Silicon Valley. Han mener ikke, det gavner nogen med en karrierekultur, hvor hvert jobskifte partout skal føre til større ansvar.

Claus Ekman, der er energiattaché på det danske konsulat i Silicon Valley motiveres ikke af at ture rundt i verden og råbe højt om vores klimamål. I stedet motiveres han af at byde ind med nørdede detaljer, der er nødvendige for at skabe resultater for den grønne omstilling.&nbsp;<br><br>
Claus Ekman, der er energiattaché på det danske konsulat i Silicon Valley motiveres ikke af at ture rundt i verden og råbe højt om vores klimamål. I stedet motiveres han af at byde ind med nørdede detaljer, der er nødvendige for at skabe resultater for den grønne omstilling. 

Foto: Privatfoto
Sebastian Vidkjær Stone

Hvad indebærer jobbet som klima- og energiattaché på et konsulat, som det vi har i Silicon Valley?

Det overordnede mandat er at skabe CO2-reduktioner ved at inspirere beslutningstagerne i USA til at implementere ny og bedre lovgivning på energiområdet. Vi tager udgangspunkt i de danske erfaringer og inden for områder, hvor vi har teknologiske løsninger, så det også på sigt kan skabe grundlag for øget dansk eksport.

Blå bog

Claus Ekman (f. 1974 i København)

Karriere: 

  • 2022 - nu: Energiattaché, Udenrigsministeriet, Silicon Valley 
  • 2018 - 2022: Direktør, Rådet for Grøn Omstilling 
  • 2017 - 2018: Souschef, Klima-, Energi-, og Forsyningsministeriet 
  • 2014 - 2017: Energirådgiver, Udenrigsministeriet, Paris 
  • 2010 - 2014: Rådgiver, Energistyrelsen 
  • 2007 - 2010: Postdoc, Forskningscenter Risø
  • 2004 - 2007: Postdoc, Cern, Genevé

Uddannelse: 

  • Ph.d. i eksperimentel fysik (Københavns Universitet, 2004)
  • cand.scient. i eksperimentel fysik (Københavns Universitet, 2001)

Kilde: 

Så man kan måske sige, at det er en slags lobbyisme for klimaet, og de løsninger Danmark kan tilbyde. Det handler i bund og grund om at fortælle de gode historier til de rigtige mennesker herovre. 

Det har været en fantastisk oplevelse. Jeg føler, at vi har været meget heldige. Børnene på 12 og 14 år er faldet godt til i en god skole, og min kone, som er kunstner, har allerede opbygget et solidt netværk og lavet flere udstillinger herovre. Vi nyder det her i Californien.

Det er tredje gang jeg bosætter mig i et andet land, og det har ligesom de første to gange været enormt givende. Man kan sige meget om USA, men jeg mener, der er dele af den amerikanske og specielt den californiske kultur, som vi kunne lære noget af. Der er bare højere til loftet, og folk er generelt mere åbne og venlige. 

Som klima- og energiattache får jeg opbygget nye kompetencer, og det giver mig mulighed for at reflektere over arbejdspladsen og ledelse fra et nyt perspektiv. Det er et perspektiv jeg ikke ville få med, hvis jeg havde fortsat som direktør.

Jeg tror, det er sundt, både for den enkelte, men også for vores arbejdsmarked, at der er fleksibilitet, og at perioder med mindre ansvar også kan blive set som en styrke.

{{toplink}}

Jeg er glad for, at jeg ikke har ligget under for det, jeg nogle gange oplever som en karrierekultur, hvor hvert jobskifte partout skal føre til større ansvar. Jeg tror ikke, det er i den kultur, at vi skaber bedre trivsel, får de bedste chefer eller får løst opgaverne på den bedste måde. 

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024