Von der Leyen varsler nytænkning i naturpolitikken: "Det er på tide at belønne dem, der tjener vores planet"

En økonomisk markedsliggørelse af naturen skal være den redningskrans, de europæiske økosystemer så hårdt har brug for. Det mener kommissionsformand Ursula von der Leyen.

Den europæiske natur er i en dårlig forfatning. Det problem vil Ursula von der Leyen forsøge at løse ved blandt andet at indføre naturkreditter.
Den europæiske natur er i en dårlig forfatning. Det problem vil Ursula von der Leyen forsøge at løse ved blandt andet at indføre naturkreditter.Foto: European Union
Peter Ingemann Nielsen

Hun har fået kritik for at tage mere hensyn til landmænd end til natur.

Og hun har netop peget på en svensk miljøkommissær, der ikke ligefrem er kendt for sine grønne ambitioner.

Men i en tale, som kommissionsformand Ursula von der Leyen for nylig har holdt til en stor naturkonference i München, slår den tyske toppolitiker på tromme for mere politisk handling på naturområdet.

"I generationer har menneskeheden kun belønnet udplyndringen af vores natur og miljø. Og i dag ser vi, hvor grundlæggende forkert det er. Det er forkert fra et moralsk synspunkt, men også fra et økonomisk synspunkt," siger von der Leyen i talen.

Derfor lægger kommissionsformanden op til, at det fremover også økonomisk skal give mening at bevare natur.

"Vi har brug for nye finansielle værktøjer til at kompensere landmændene for ekstra bæredygtighedsomkostninger og for at tage sig af jorden, landet, vandet og luften. Det er på tide at belønne dem, der tjener vores planet," siger hun.

{{toplink}}
Læs også

De nye finansielle værktøjer skal inspireres af et allerede kendt værktøj, forklarer von der Leyen.

I flere år har EU nemlig haft succes med at nedbringe industriens klimaudledninger ved at have et kvotemarked, hvor virksomhederne betaler for deres udledninger.

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024