Folketinget tvinger Eva Kjer til ændring af økoråd

NYHED: Et flertal har presset fødevareminister Eva Kjer Hansen (V) til at gøre Det Økologiske Fødevareråd smallere og smide bl.a. Dansk Erhverv på porten.
Fødevareministeren ville gerne have en mere bred sammensætning af Det Økologiske Råd. Men et flertal i Folketinget har stukket en kæp i hjulet for planerne.
Fødevareministeren ville gerne have en mere bred sammensætning af Det Økologiske Råd. Men et flertal i Folketinget har stukket en kæp i hjulet for planerne.Foto: www.colourbox.com
Niels Th. Dahl

Fødevareminister Eva Kjer Hansen (V) er blevet tvunget på retræte i sit forslag til ny økologilov.

Et flertal i Folketingets fødevareudvalg har således netop fået gennemtrumfet, at Det Økologiske Fødevareråd alligevel ikke får en bredere repræsentation fra bl.a. detailhandlen, sådan som ministeren oprindelig havde ønsket.

"Vi har klart ønsket, at de udgik. De har jo så mange andre interesseorganisationer, de arbejder igennem - og de er nok ikke de bedste til at vide noget om, hvordan man dyrker økologi. Vi vil ikke spille hasard med den gode viden, økologerne har bygget op," siger Dansk Folkepartis fødevareordfører Jørn Dohrmann.

Vægten måtte ikke tippe
Fødevareministeren havde i lovforslaget specifikt ønsket detailhandlens brancheorganisation Dansk Erhverv samt Landdistrikternes Fællesråd med i Det Økologiske Fødevareråd for at sikre en så bred baggrundsviden i rådet som muligt om alle aspekter af økologi "fra jord til bord".

Vægten var ved at tippe over på de generelle erhvervsinteressers side, væk fra de organisationer, der står for de økologiske principper.

Paul Holmbeck
Direktør for Økologisk Landsforening

Men mange frygtede, at det ville kunne tippe magtbalancen i rådet, hvor der allerede sidder repræsentanter fra detailhandelskæderne COOP og Dansk Supermarked samt organisationen De Samvirkende Købmænd (DSK). De var bange for, at yderligere en plads til detailhandlen afgørende ville kunne svække de økologiske producenters indflydelse - og den bekymring gav fødevareministeren efter for:

"Jeg mener faktisk stadigvæk, at afsætningsleddet er utrolig vigtigt. Men flere partier har syntes, at erhvervslivet allerede er tilstrækkeligt repræsenteret - og her har vi så fundet et kompromis," siger Eva Kjer Hansen.

Producenterne i Økologisk Landsforening er da også lettede over sagens udgang. Samtidig med at detailhandlen ikke får den ekstra plads, har foreningen nemlig også samtidig fået lovning på at beholde sine tre pladser:

"Der er grænser for, hvor lille et mindretal vi skal være. Vægten var ved at tippe over på de generelle erhvervsinteressers side, væk fra de organisationer, der står for de økologiske principper. Det ville være et problem, fordi rådet jo tager stilling til selve regelgrundlaget for økologien," siger direktør i Økologisk Landsforening Paul Holmbeck, der dog pointerer, at foreningen støtter detailhandlens nuværende repræsentation i rådet.

Rolige ofre
Ofrene for ændringsforslagene - Dansk Erhverv og Landdistrikternes Fællesråd - tager indtil videre situationen roligt.

Direktør for Landdistrikternes Fællesråd Carsten Blomberg Hansen understreger dog, at den økologiske dyrkningsform er vigtig for udviklingen af landdistrikterne, fordi den giver flere arbejdspladser, mere handel og dermed mere liv på landet. Foreningen ville derfor gerne have været med i Det Økologiske Fødevareråd.

"Det er en lille smule ærgerligt, hvis man ikke tør repræsentere bredden, og hvis de faglige deltagere i et råd ikke tør se det i forhold til nogle bredere betragtninger. Vi ved faktisk noget om helheden, og vi er kede af ikke at have den rolle i forhold til økologien," siger han.

Dansk Erhverv har ikke kunnet stille op til interview i dag, men har sendt følgende udtalelse:

"Dansk Erhverv repræsenterer brede interesser på fødevareområdet, herunder detailhandel, hotel- og restaurationsbranchen og fødevareleverandører og importører. Vi er glade for, at fødevareministeren har tænkt på os. I lyset af den politiske beslutning har vi noteret os, at dagligvarehandlens interesser er repræsenteret i udvalget."

Dokumentation

FAKTA:

Sådan er Det Økologiske Fødevareråd sammensat i dag:

Fødevareministeriet (1 medlem)
Miljøministeriet (1 medlem)
Foreningen for Biodynamisk Jordbrug (1 medlem)
Økologisk Landsforening (2 medlemmer)
Landbrugsrådet (1 medlem)
Dansk Landbrug (2 medlemmer)
Arbejderbevægelsens Erhvervsråd (1 medlem)
Forbrugerrådet (1 medlem)

Danmarks Naturfredningsforening (1 medlem)
FødevareIndustrien (DI) (1 medlem)
COOP Danmark (1 medlem)
Friland A/S (1 medlem)
Dansk Supermarked (1 medlem)
De Samvirkende Købmænd (DSK) (1 medlem)

Sådan bliver Det Økologiske Fødevareråd sammensat, når den nye økologilov er vedtaget (§ 4, stk. 3 og 4):

"Ministeren for fødevarer, landbrug og fiskeri fastsætter rådets sammensætning.

Formanden udpeges som repræsentant for Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri. De øvrige medlemmer udpeges efter indstilling fra henholdsvis Miljøministeriet, Foreningen for Biodynamisk Jordbrug, Økologisk Landsforening, Landbrugsraadet, Dansk Landbrug, Arbejderbevægelsens Erhvervsråd, Forbrugerrådet, Dansk Industri, Dansk Detailhandel, Det Grønne Kontaktudvalg og Dansk Akvakultur.

Ministeren for fødevarer, landbrug og fiskeri kan bestemme, at andre organisationer eller myndigheder kan indstille medlemmer til rådet."

I et svar til Folketingets fødevareudvalg har fødevareminister Eva Kjer Hansen (V) lovet, at Økologisk Landsforening får 3 pladser i Det Økologiske Fødevareråd.


Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Paul Holmbeck

Direktør, Holmbeck EcoConsult, fhv. direktør, Økologisk Landsforening
Statskundskab og økonomi (Duke Uni., North Carolina. 1983)

Jørn Dohrmann

Fhv. MF og MEP for DF, nu aktiv i Moderaterne
Automatikmekaniker (1988)

Eva Kjer Hansen

Direktør, Dialog mod Vold i AskovFonden 2024-, vicepræsident for ALDE (Alliancen af Liberale og Demokratiske partier i Europa) 2023-, fhv. minister, MF og MEP (V)
journalistisk tillægsuddannelse (DJH 1991), cand.polit. (Københavns Uni. 2012)

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024