Om  
Anne-Marie Mai
Jens-Christian Svenning
Majken Schultz

Litteraturhistorie og makroøkologi – her er vinderne af Carlsbergfondets Forskningspriser 2023

Professor i makroøkologi Jens-Christian Svenning og professor i litteraturhistorie Anne-Marie Mai vinder Carlsbergfondets Forskningspris og modtager hver en million kroner.

Anne-Marie Mai er professor ved Syddansk Universitet.
Anne-Marie Mai er professor ved Syddansk Universitet.Foto: OLALA
Johan Auken Alstrup

Professor på Syddansk Universitet Anne-Marie Mai samt professor og centerleder på Aarhus Universitet Jens-Christian Svenning modtager Carlsbergfondets Forskningspris.

Det oplyser fonden i en pressemeddelelse.

Anne-Marie Mai modtager prisen for sin årelange indsats inden for dansk litteraturhistorisk forskning.

Her har hun blandt andet skabt begrebet "Det formelle gennembrud", der i dag er et anerkendt litteraturhistorisk periodebegreb, og formidlet dansk litteratur og kulturhistorie til et bredt publikum i både ind- og udland.

"Anne-Marie Mai har ydet et toneangivende bidrag til litteraturforskningen og står blandt andet bag nyskabende analytiske tilgange, der eksempelvis har gjort det muligt at forbinde ledende forfatterskaber på nye måder," fortæller Carlsbergfondets bestyrelsesforperson, professor Majken Schultz.

Jens-Christian Svenning hædres for at have præget udviklingen af modeller til at estimere de millioner af år, som det vil tage at genoprette diversiteten blandt pattedyr som følge af klimaforandringerne og øge vores forståelse af vegetationsdynamikker i forhold til diversitet blandt træer i Europa.

"Jens-Christian Svenning står bag imponerende bidrag til spirende videnskabelige discipliner som 'makroøkologi', 'rewilding' og 'global forandringsøkologi', som han nyder stor international anerkendelse for," udtaler Majken Schultz.

Med hver pris følger en million kroner. Heraf er 750.000 kroner øremærket til forskningsaktiviteter, mens 250.000 kroner gives som en personlig hædersgave.

Vinderne er indstillet af priskomitéen, bestående af danske og internationale forskere udpeget af Det Kongelige Danske Videnskabernes Selskab og Carlsbergfondet.

Altinget logoForskning
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget forskning kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
Seneste fra Forskning

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024