Fortroligt notat: Uddannelser ender med tocifret millionregning for problemramt it-system

Det vil i sidste ende gå udover eleverne, hvis en ekstraregning for it-problemer ender hos uddannelsesinstitutionerne. Det fortæller flere aktører, der kritiserer både Netcompany og statens håndtering af sagen.

Flere uddannelsesinstitutioner står lige nu foran en ekstraregning på grund af forsinkelser på et it-system fra Netcompany. 
Flere uddannelsesinstitutioner står lige nu foran en ekstraregning på grund af forsinkelser på et it-system fra Netcompany. Foto: Linda Kastrup/Ritzau Scanpix
Sofie Ewertsen Nissen

Det ligner en tocifret millionregning, som tre store uddannelsesinstitutioner må samle op, efter et stort it-projekt er ramt af en stribe problemer.

Et it-system, der ellers skulle effektivisere og øge kvalitet i det studieadministrative arbejde, er nemlig ramt af blandt andet flere forsinkelser, og det betyder en ”foreløbig forøgelse” af udgifterne på 35 millioner kroner, som ”finansieres primært af institutionerne, der skal bruge systemet".

Det drejer sig om Projekt Esas, der er bestilt af staten med Netcompany som leverandør. 

Sådan fremgår af et fortroligt dokument til Folketingets Finansudvalg fra uddannelses- og forskningsminister Christina Egelund (M), som Altinget er kommet i besiddelse af.

Dem, der sidder og laver det, har jo ikke noget økonomisk i klemme. Så det er en enormt mærkelig konstruktion.

Anders Hanberg Sørensen
Formand for Maritime Uddannelser

Den nye regning møder kritik fra de berørte uddannelser – Professionshøjskolerne, de Maritimeuddannelser og Erhvervsakademierne - der ikke mener, at de bør hæfte for andres fejl og forsinkelser. 

”Det er simpelthen forkert og urimeligt,” siger Niels Egelund, der er repræsentant for Danske Erhvervsakademi og medlem af Esas-styregruppen, der står for den overordnede politiske styring og ledelse af projektet. 

”Det kommer til at gå udover kvaliteten af de studerendes undervisning, hvis det er institutionerne, der skal betale for det her.”

Problemer med STÅ-modul

"Udviklingen af det såkaldte STÅ-modul, som foretager registrering og behandling af studieaktivitet (der udløser uddannelsestilskud til institutionerne) har siden efteråret 2021 været stærkt udfordret.

Projektets leverandør, Netcompany, erkendte ultimo 2021, at det dengang udviklede STÅ-modul ikke havde den krævede kvalitet. Det blev derfor besluttet at redesigne STÅ-modulet med henblik på levering medio 2022.

Arbejdet med det nye modul, ngSTÅ (Ny generation STÅ) blev imidlertid også forsinket og projektet konkluderede i november 2022, at kvaliteten var uacceptabel.

Det betyder, at de institutioner, som har ibrugtaget Esas, ikke kan ibrugtage modulet i forbindelse med årets indberetning af data til tilskudsberegningen"


Kilde: Aktstykke fra uddannelses- og forskningsministeren Christina Egelund og Folketingets Finansudvalg

Ifølge Anders Hanberg Sørensen, der er formand for Maritime Uddannelser og sidder med i Esas-styregruppen, så er problemerne opstået i hos leverandøren og styrelsen. 

Altinget logoForskning
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget forskning kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
Seneste fra Forskning

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024