Analyse af 
Jakob Nielsen

Løkke har vundet 15 års kamp for politiske ambassadører. Nu mangler han bare en, der gider tage afsted  

Det begyndte med Nyrup og Lykketoft. Siden forsøgte han med Uffe Ellemann, Ritt Bjerregaard og Bertel Haarder. Men da det omsider lykkedes for Lars Løkke Rasmussen at få lov at udpege en politisk udnævnt ambassadør, så sagde kandidaten nej tak. Dermed er slaget om diplomatiet fortsat ikke afgjort.

Lars Løkke Rasmussen ankommer til Udenrigsministeriet efter sin udnævnelse i 2022. På to år har han vundet de ansattes respekt og genskabt respekten om udenrigstjenesten internt i regeringen. Han har også banet vejen for et mangeårigt ønske om at udnævne politisk udpegede ambassadører  
Lars Løkke Rasmussen ankommer til Udenrigsministeriet efter sin udnævnelse i 2022. På to år har han vundet de ansattes respekt og genskabt respekten om udenrigstjenesten internt i regeringen. Han har også banet vejen for et mangeårigt ønske om at udnævne politisk udpegede ambassadører  Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix
Jakob Nielsen

Det er dejligt at vinde. Men nogle sejre kan alligevel smage bittert.

Lige siden 2009 har Lars Løkke Rasmussen kæmpet for at få lov til at udpege politiske ambassadører. Nu har han omsider overvundet den enorme modstand i såvel Folketinget som embedsværket – og så kan han ikke finde en kandidat, der vil have jobbet.

15 år efter, at Lars Løkke Rasmussen (M) for første gang tilbød en politiker at blive ambassadør, var han i foråret omsider ved at nå sit mål. Ambassaden i Japan var det sted, hvor triumfen skulle fuldbyrdes.

Her skulle Lars Sandahl udnævnes til ambassadør og dermed bane vejen for, at den slags poster godt kan besættes af andre end udenrigstjenestens egne diplomater.

Men kandidaten takkede nej.

DI-direktøren var kort sagt den perfekte kandidat. Men den perfekte kandidat takkede nej

 

Så når diplomaten Jarl Frijs-Madsen i december tiltræder som ambassadør i Tokyo, er det ikke bare en forfremmelse af en dygtig ambassadør – det er også et stort tilbageslag for regeringens plan om at åbne døren for politiske udnævnelser i diplomatiet.

Netop Frijs-Madsen havde søgt posten i Japan, da den var slået op i begyndelsen af 2024 – og han stod ifølge Altingets oplysninger øverst på Udenrigsministeriets liste over kvalificerede kandidater. Men han blev i stedet sendt til Canada, hvor han tiltrådte i august, og hvor han så sent som fredag blev modtaget af Canadas generalguvernør for at aflevere sine såkaldte akkreditiver.

 

Altinget logoEmbedsværk
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget embedsværk kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
Seneste fra Embedsværk

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024