Dan Jørgensen bliver EU’s energi- og boligkommissær

Ursula von der Leyen lægger ansvaret for den europæiske energipolitik i hænderne på Danmark de næste fem år. Desuden skal han tage sig af de voksende boligproblemer i Europa.

Foto: Arthur J. Cammelbeeck
Rikke AlbrechtsenThomas LauritzenKirstine Erika Crenzien

BRUXELLES: Den danske regering har arbejdet på det i månedsvis. Nu har kommissionsformand Ursula von der Leyen kvitteret.

Som flere kilder havde bekræftet over for Altinget, får Dan Jørgensen (S) får posten som EU’s næste energikommissær.

Det fortæller kommissionsformanden på et pressemøde, hvor hun afslører sin nye EU-Kommission.

Hans job bliver at få energipriserne ned, få mere vedvarende energi og gøre Europa mindre afhængig af energi fra andre steder, lyder jobbeskrivelsen.

“Dan Jørgensen har været en fremragende energiminister med bred erfaring og politiske egenskaber. Han var meget overbevisende i sin præsentation og har et godt ry. Så der er meget der taler for ham som energikommissær," siger von der Leyen.

"Han har også erfaring fra energikrisen i forhold til, hvor vigtigt det er at bygge en energiunion, der både respekterer medlemslandene og deres ret til at vælge deres egne energikilder, men som samtidig arbejder hen mod decarbonisation. Vi ønsker at mindske indvirkningen og vores egen afhængighed af fossile brændstoffer," understreger kommissionsformanden.

Læs også

Helt ny kommissærtitel

Samtidig får han også rollen som kommissær med ansvar for boliger. Det er en ny post, som von der Leyen varslede, da hun i sommer fremlagde sine politiske planer for de næste fem år.

Det har været et hedt ønske fra særligt de europæiske socialdemokrater at få EU til at gå ind i de voksende problemer med boligmangel og stigende huspriser. Derfor ender posten også hos en socialdemokrat.

Som Altinget tidligere har skrevet, er den danske regering fra starten gået efter jobbet som energikommissær til Dan Jørgensen.

Det bliver en central post i den nye EU-Kommission, som kommer til at fokusere meget på industriel udvikling, konkurrencedygtighed og energimæssig uafhængighed.

Samtidig vil udnævnelsen blive set som et politisk signal, at Ursula von der Leyen lægger ansvaret for energipolitik hos et land som Danmark, der fokuserer stærkt på grøn omstilling og vedvarende energi.

Tager klimaambassadør med 

Med sig tager Dan Jørgensen den erfarne diplomat og nu tidligere klimaambassadør, Tomas Anker Christensen. Han skal assistere den kommende kommissær med forberedelserne til den høring, som han og de øvrige kommissærkandidater nu skal igennem i Europa-Parlamentet, før den nye EU-Kommission kan tage fat på arbejdet for de næste fem år.

Efterfølgende skal Tomas Anker Christensen være medlem af Dan Jørgensens kabinet, det vil sige hans nærmeste kreds af rådgivere i EU-Kommissionen.

Nyheden om energiposten til Danmark vækker glæde hos SF's Kira Marie Peter-Hansen.

"Det er fantastisk, at Dan Jørgensen skal stå i spidsen for at omstille EU til en grøn energiunion. Det er noget, min gruppe har skubbet på for i mange år, og jeg glæder mig virkelig til at arbejde sammen med ham," siger partiets delegationsleder i Europa-Parlamentet.

Også Dansk Industri kipper med flaget.

"Det er fremragende med en dansker på den post. Det har vi heldigvis også gode erfaringer med. Europas fremtid skal være grøn, og lige nu går det altså en smule langsomt med at få realiseret de politiske ambitioner. Dan Jørgensen kender danske virksomheder, og ved hvad de kan i forhold til at løse mange af de energiudfordringer, der findes," siger vicedirektør hos DI Troels Ranis.

(opdateres)

Læs også

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Dan Jørgensen

Danmarks kandidat til EU-Kommissionen, fhv. minister for udviklingssamarbejde og global klimapolitik, MF (S)
cand.scient.pol. (Aarhus Uni. 2004)

Ursula von der Leyen

Formand, EU-Kommissionen, fhv. forsvarsminister, Tyskland (CDU)
KA i folkesundhedsvidenskab (2001), cand.med. (Mediziniche Hochschule, Hannover, 1991)

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024