Analyse af 
Signe Løntoft

Nu kommer længe ventet uddannelsesudspil: Her er alt, vi ved om indholdet

Tirsdag vil regeringen præsentere sit udspil om ungdomsuddannelserne, men allerede nu kan Altinget tegne konturerne af en reform, der kan vende op og ned på de 15-20-åriges uddannelser. Der er lagt i kakkelovnen til politiske kampe om uddannelseslængde, 10. klasse og adgangskrav.

Regeringstoppen vil lægge splittelse og solomeldinger til side og vise politisk samling og handlekraft med store uddannelsespolitiske reformudspil, der præsenteres tirsdag.
Regeringstoppen vil lægge splittelse og solomeldinger til side og vise politisk samling og handlekraft med store uddannelsespolitiske reformudspil, der præsenteres tirsdag.Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix
Signe Løntoft

Det bliver omfattende, det kommer til at tage tid, og det bliver dyrt. 

Siden regeringen vendte tilbage fra sommerferie, har undervisningsminister Mattias Tesfaye (S) udskiftet "hvis" med "når" i interviews om en ny ungdomsuddannelse.

Regeringstoppen er nået til enighed efter en periode med tøven, og efterårets store politiske slagnummer bliver uddannelsespolitik.

Et område, der er som skabt til at samle regeringspartierne og genbekræfte ånden fra Marienborg; den fortælling, SVM-projektet er født af:

En ny nødvendighedens politik, udtænkt af Nina Smith. Eksekveret af ansvarlighedens koalition – et frygtløst trekløver, der for en stund har rystet gamle støttepartier og allianceparter af sig. 

Udspillet vil vende op og ned på den måde, vi har tænkt uddannelse for de 15-20-årige i årtier.

I flere måneder har det derfor stået klart for alle, der følger med i uddannelsespolitik, at regeringen er på vej med en storstilet reform.

En gryderet, som Tesfaye har kaldt det. Mikset af et skvæt opgør med de lærdes tyranni, en skefuld udkantspolitik, tilsat Løkkes reformiver. Noget hf, lidt 10. klasse. Baseret på den analyse, Reformkommissionen leverede i sin rapport fra 2023.

Udspillet vil vende op og ned på den måde, vi har tænkt uddannelse for de 15-20-årige i årtier.

Altinget logoUddannelse
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget uddannelse kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
Seneste fra Uddannelse

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024