Ny bred aftale skal pumpe millioner ton CO2 i undergrunden. Men det giver ikke mening at begrave den biogene CO2, siger erhvervsorganisation

En ny bred politisk aftale skal sørge for, at der fanges og lagres minimum 2,3 millioner ton dansk CO2 årligt fra 2029. Ifølge energibranchen kan aftalen dog ende med at forsinke den grønne omstilling af skibe og fly.

Klimaminister Lars Aagaard (M) ved Avedøreværket, der i fremtiden skal fange CO2 og sende til lagring i Norges del af Nordsøen. En ny aftale om CO2-fangst og lagring (CCS) skal gerne bane vejen for lagring i dansk undergrund.
Klimaminister Lars Aagaard (M) ved Avedøreværket, der i fremtiden skal fange CO2 og sende til lagring i Norges del af Nordsøen. En ny aftale om CO2-fangst og lagring (CCS) skal gerne bane vejen for lagring i dansk undergrund.Foto: Emil Nicolai Helms/Ritzau Scanpix
Morten Øyen

At fange og gemme CO2 væk i undergrunden er udset til at være en central del af vejen til at nå Danmarks klimamål – i første omgang med 3,2 millioner ton CO2 i 2030.

Og onsdag blev der indgået en bred politisk aftale, der bringer Danmark et væsentlig skridt nærmere det mål.

Det giver ikke mening, at vi begraver den biogene CO2, som er en begrænset ressource. Det vil forsinke den grønne omstilling af skibe og fly.

Jan Hylleberg
Viceadministrerende direktør, Green Power Denmark

Regeringspartierne, Konservative, SF, Liberal Alliance, Radikale, Enhedslisten, Dansk Folkeparti og Alternativet er med i aftalen, der skal sikre fangst og lagring af minimum 2,3 millioner ton dansk CO2 hvert år fra 2029 og frem til 2044.

”Det er min opgave at minimere både risici og usikkerheder på vej mod 2030. Det er præcis det, vi gør, ved at styrke vilkårene for CCS i Danmark. På den måde øger vi sikkerheden for, at CCS hiver de nødvendige reduktioner hjem,” siger klimaminister Lars Aagaard (M) i en pressemeddelelse.

Med aftalen samles midlerne fra CCUS-puljen og Grøn skattereform-puljen, hvilket bringer den økonomiske størrelse på to udbudsrunder op på cirka 26,8 milliarder kroner over 15 år.

Aftalen sætter også gang i arbejdet med Danmarks første hovedlov om transport af CO2. Heri får Energistyrelsen bemyndigelse til at stille krav til dimensionering af CO2-rørledninger.

”Sigtet hermed er at understøtte en fremtidssikret dimensionering af den rørførte infrastruktur,” står der i aftaleteksten.

{{toplink}}
Altinget logoKlima
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget klima kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
Seneste fra Klima

En række mulige CO2-fangstoperatører var efter regeringens udspil netop bekymret for, at rørene til at fragte CO2 igennem det danske land og til lagrene i undergrunden ikke bliver bygget store nok til alle projekter kan være med. Et af selskaberne var Hofor.

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024