Ny lov forringer deltidsansattes erstatninger for arbejdsskader

Arbejder man på deltid i en årrække, risikerer man fremover at få lavere i erstatning, hvis man kommer til skade på jobbet og mister dele af sin arbejdsevne.

Midlertidigt deltidsansatte som eksempelvis pædagoger og skolelærere kan gå glip af op mod to millioner kroner i erstatning, hvis de på grund af en ulykke ikke længere kan arbejde fuld tid.
Midlertidigt deltidsansatte som eksempelvis pædagoger og skolelærere kan gå glip af op mod to millioner kroner i erstatning, hvis de på grund af en ulykke ikke længere kan arbejde fuld tid.Foto: Arthur J. Cammelbeeck/Altinget
Rikke Brøndum

Efter 10 års tovtrækkeri om en arbejdsskadereform ventes Folketinget om få uger at vedtage en ny lov på området, som vil forringe erstatningen for mange deltidsansatte, hvis de kommer ud for en arbejdsulykke. 

Loven ændrer nemlig den måde, Arbejdsmarkedets Erhvervssikring (AES) skal beregne erstatningen på, hvis man mister dele af sin erhvervsevne.

Fremover bliver den udmålt på baggrund af den højeste årsindtægt, man har haft de seneste fem år før ulykken.  

Derfor vil for eksempel en 37-årig skolelærer på deltid, som på grund af en ulykke mister dele af sin erhvervsevne, få 1,9 millioner kroner mindre udbetalt i samlet erstatning end i dag. Det fremgår af et svar til Folketingets Beskæftigelsesudvalg.

Eksempler på vindere og tabere med den nye arbejdsskadelov

Fagbevægelsens Hovedorganisation (FH) og Danske Advokater peger i deres høringssvar på, at deltidsansatte vil opleve dårligere erstatninger i sager om tab af erhvervsevne. 

Beskæftigelsesministeriet har bekræftet eksemplerne, men mener dog, at beløbene er lavere end det, de to organisationer kommer frem til. 

En 37-årig pædagog som på grund af arbejdsskaden må gå ned i tid fra 30 til 20 timer om ugen vil ifølge FH opleve en nedgang i den samlede erstatning frem til pensionsalderen på 1,8 millioner kroner. Ifølge ministeriet vil nedgangen være 1,2 millioner kroner.

En 35-årig sygeplejerske som må gå ned i tid fra 30 til 15 timer om ugen vil ifølge FH få en nedgang i den samlede erstatning frem til pensionsalderen på lidt over 1 million kroner. Ifølge ministeriet vil nedgangen være 0,6 millioner kroner.

En 37-årig skolelærer som må gå ned i tid fra 29,60 til 22,60 timer om ugen vil indtil pensionsalderen få 2,3 millioner kroner mindre i erstatning end i dag ifølge FH. Ifølge ministeriet vil nedgangen være 1,9 millioner kroner lavere. 

Omvendt kan en medarbejder, der har tjent ekstraordinært meget i årene op til skaden, ende med at få udbetalt et beløb, der langt overstiger hans eller hendes arbejdsevne på det tidspunkt, hvor ulykken sker.  

"Med loven ændrer man grundlæggende principper på arbejdsskadeområdet, som har været gældende de sidste 45 år uden at oplyse baggrunden for det. Med åbne øjne forringer man erstatningerne for de deltidsansatte, og det skylder man at være tydelig omkring," siger advokat Karsten Høj, der har arbejdet med arbejdsskadesager i 30 år.  

Han hjælper til daglig fagforeninger i arbejdsskadesager, men har sammen med advokater, der blandt andet repræsenterer forsikringsselskaber, skrevet høringssvaret til loven på vegne af Danske Advokater. 

Årsagen til de nye regler er et ønske om at gøre sagsbehandling nemmere for AES – især i sager med tab af erhvervsevne, hvor ventetiden på en afgørelse i øjeblikket er næsten tre år. 

I dag skal styrelsen både vurdere, hvor meget arbejdsevne, man har mistet i ulykken, og hvor mange lønkroner, man går glip af set i forhold til, hvad man ellers kunne have tjent. Fremover kan AES nøjes med at bruge den nye beregningsmetode til at fastsætte årslønnen, som altså kan betyde, at et midlertidigt deltidsjob nu bliver udtryk for den fulde arbejdsevne. 

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024