Nye tal: Tomme børnehaver og vuggestuer koster København 38 millioner

Det vil koste københavnerne 127,5 millioner kroner over de kommende fire år at friholde daginstitutioner fra at tilpasse sig de faldende børnetal. Det giver ikke mening at bruge så mange penge på at holde halvtomme institutioner kørende, siger Venstre.

Politikerne på Københavns Rådhus skal finde 127,5 millioner kroner over de næste fire år for at dække overkapaciteten i kommunens dagtilbud. S og SF har intet bud på, hvor pengene skal findes, EL peger på Det Kongelige Teater.
Politikerne på Københavns Rådhus skal finde 127,5 millioner kroner over de næste fire år for at dække overkapaciteten i kommunens dagtilbud. S og SF har intet bud på, hvor pengene skal findes, EL peger på Det Kongelige Teater.Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix
Julie Schønning

Det kommer til at koste 38 millioner kroner allerede fra næste år, at et flertal på Københavns Rådhus kort før sommerferien besluttede at holde liv i en række børnehaver og vuggestuer trods faldende børnetal. 

Det fremgår af et budgetnotat fra Børne- og Ungdomsforvaltningen, som Altinget har fået tilsendt. 

Et “forholdsvist højt millionbeløb”, kalder Venstre det. En “ærgerlig” og “ikke optimal” måde at bruge borgernes penge på, erkender SF. Heller ikke Enhedslisten og Socialdemokratiet vurderer beløbet til at være af en ubetydelig størrelse.

Det er til trods for, at alle fire partier stemte ja til at frede de lukningstruede dagtilbud. 

Det giver ikke mening at bruge knap 40 millioner kroner på at holde halvtomme institutioner kørende.

Cille Hald Egholm
Byrådsmedlem for Venstre

På den baggrund medgiver Venstre, at det kan blive nødvendigt at undersøge, om der er andre dagtilbudspladser, der kan spares væk, for at dække hullet i kommunekassen. 

“Vi er nødt til at erkende, at det bliver svært at komme helt i balance, hvis ikke vi tager en runde mere, hvor vi kigger ned i, hvor det giver mening at lukke noget kapacitet,” siger partiets medlem af Børne- og Ungdomsudvalget, Cille Hald Egholm.

Endnu en nedlukningsrunde vil kræve “klare kriterier” og “bedre inddragelse af klynge- og områdeledere” for at undgå usikkerhed blandt forældre og medarbejdere, understreger hun.

Hertil peger hun på muligheden for at skrue på den såkaldte firekilometerregel, der giver forældre pasningsgaranti inden for fire kilometer fra ens bopæl, i Ørestaden.

Du er klar til at finde flere institutioner, der enten skal nedskaleres eller lukkes? 

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024