Regionerne er "dybt rystede" over Løhdes planer for nationalt fejlregister

Nu melder Danske Regioner sig i koret af kritiske røster over regeringens forslag om at afskaffe den sanktionsfri pligt til at indberette egne fejl i sundhedsvæsenet. "Det vil gå ud over patienternes sikkerhed og medarbejderens tryghed," lyder det fra udvalgsformand. 

Nu melder regionerne sig i koret af kritiske røster over regeringens forslag om at afskaffe den sanktionsfri pligt til at indberette egne fejl i sundhedsvæsenet.
Nu melder regionerne sig i koret af kritiske røster over regeringens forslag om at afskaffe den sanktionsfri pligt til at indberette egne fejl i sundhedsvæsenet.Foto: Thomas Sjørup/Ritzau Scanpix
Andreas Wind

Den seneste tid har de fleste væsentlige aktører taget afstand fra regeringens forslag om at afskaffe systemet for personalets utilsigtede hændelser i sundhedsvæsenet.

Men Danske Regioner har været tavse - indtil nu.

For også hos sygehusenes politiske ledelse er der modstand mod det omstridte forslag.

"Vi er dybt rystede - som i helt rystede i vores grundvold" lyder det fra formanden for Danske Regioners sundhedsudvalget, Karin Friis Bach (RV).

Det kom som et chok for mange, da regeringen i august sendte et lovudkast i høring, der afskaffer sundhedspersonales sanktionsfri pligt til at indrapportere deres fejl - såkaldte utilsigtede hændelser (UTH).

Forslaget er et led i regeringens mål om at reducere staten med 1000 årsværk. For med tiltaget dropper man nemlig også Dansk Patientsikkerhedsdatabase, som er Styrelsen for Patientsikkerheds register over landets UTH'er. 

{{toplink}}
Læs også

Og som alle andre kritiske røster, frygter man også i Danske Regioner, at 20 års arbejde med at skabe åbenhed og tryghed om egne fejl, så systemet kan tage ved lære af dem, risikerer at erodere.

"Der er ingen tvivl om, og at det vil gå ud over patienternes sikkerhed og medarbejderens tryghed," siger Karin Friis Bach.

R-politikeren nævner flere eksempler på, hvordan den landsdækkende database har fanget skjulte kilder til fejl, som har gjort patientsikkerheden bedre, og som ikke ville være opdaget på regionsniveau.

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024