Simi Jan efter Kabul-evakuering: Det er ikke etisk og moralsk okay at behandle folk på den måde
Det kan skade Danmarks omdømme gevaldigt, hvis ikke vi har en ordentlig exitstrategi, næste gang vi drager på missioner under fjerne himmelstrøg. Det mener TV2’s Simi Jan, der på nærmeste hold oplevede Vestens exit fra Kabul og Afghanistan i august sidste år.
Andreas Krog
RedaktørI midten af august sidste år erobrede Taliban med stor hast den ene afghanske by efter den anden og rykkede frem mod Afghanistans hovedstad Kabul, hvor den vestligt støttede afghanske regering forsøgte at holde skansen.
Samtidig forberedte amerikanske og andre vestlige styrker sig på at være ude af landet senest 31. august ved midnatstid. Efter 20 års militær tilstedeværelse.
Taliban rykkede ind i Kabul og tog kontrollen omkring middagstid søndag 15. august. Få timer før var TV2’s korrespondent Simi Jan landet i Kabul inden lufthavnen lukkede.
I en ny bog med titlen “Kære Kabul” udfolder Simi Jan historien om Kabuls fald og hendes 11 dage i orkanens øje helt tæt på begivenhederne.Det vidner om, at politikerne ikke har taget det seriøst. Det er ikke etisk og moralsk okay at behandle folk på den måde.
Simi Jan
Journalist
Knap 15 måneder senere har Altinget sat den garvede udenrigsjournalist stævne en fredag formiddag på en fredelig café i København.
Til en snak om hvad de danske politikere gjorde, ikke gjorde, burde have gjort og bør gøre i fremtiden, hvis Danmark igen en dag sender soldater og diplomater til et skrøbeligt land som Afghanistan.
Efter at have boet i Kabul i halvandet år og rapporteret fra Afghanistan et utal af gange siden 2009, havde hun fået så stor kærlighed til landet og dets folk, at hun skippede sin søns fødselsdag for at rejse afsted og fortælle de danske tv-seere om Kabuls fald og Talibans magtovertagelse.
Når hun tog afsted, så var det også for at fortælle historien om, at Danmark var ved at lade de lokale afghanere, som havde arbejdet for det danske forsvar og det danske udenrigsministerium, i stikken.
Kun de tolke, der havde arbejdet for Danmark de seneste to år, havde ret til at blive evakueret og få midlertidig asyl. Resten måtte nøjes med et engangsbeløb.