Danmark og Grønland rykker tættere i samarbejde om bekæmpelse af narkotikasmugling og sort økonomi

Euforiserende stoffer finder i stigende grad vej til Grønland, og forsyningsvejen går ofte gennem Danmark. Nu fremlægger Skatteministeriet i samarbejde med Naalakkersuisut seks fælles tiltag, der skal modvirke de stigende udfordringer. 

Skatteministeriet har i samarbejde med Grønlands skatte- og toldmyndigheder fremlagt seks forslag til, hvordan man vil komme udfordringerne med narkotikasmugling og hvidvask til livs.
Skatteministeriet har i samarbejde med Grønlands skatte- og toldmyndigheder fremlagt seks forslag til, hvordan man vil komme udfordringerne med narkotikasmugling og hvidvask til livs.Foto: Ida Marie Odgaard/Ritzau Scanpix
Emilie Tilma

12,5 millioner kroner og 276 kilo hash. 

Så meget er tilbageholdt af myndighederne i Grønland i perioden 2020 til 2023. De store summer kontanter og beslaglagt narkotika understreger, at problemerne med smugling og sort økonomi mellem Danmark og Grønland er stigende. 

Se de seks tiltag her:

Tre tiltag mod narkosmugling

  1. Tættere samarbejde på tværs af grænserne 
  2. Øget vidensdeling og erfaringsudveksling
  3. Styrket samarbejde vedrørende træning og uddannelse 

Tre tiltag mod sort økonomi i Grønland

  1. Øget brug af data 
  2. Øget videns- og erfaringsudveksling 
  3. Teknologisk samarbejde 

Kilde: Skatteministeriet

På grund af Grønlands fjerne geografiske placering, er der også stor fortjeneste ved at købe narkotika i Danmark og videresælge det i Grønland til priser, der er mangedoblet. Derfor har narkotikahandlen både store sociale og sundhedsmæssige konsekvenser for det grønlandske samfund.

I den forbindelse har Skatteministeriet i samarbejde med Grønlands skatte- og toldmyndigheder fremlagt seks forslag til, hvordan man kommer udfordringerne til livs.

Det skriver Ministeriet i en pressemeddelelse, der kommer i kølvandet på den handlingsplan, der er lavet i samarbejde med Naalakkersuisut.

”De tendenser, vi ser med narkosmugling og sort økonomi i Grønland, betyder, at vi er nødt til at stå endnu tættere sammen. Derfor er jeg glad for, at vi i dag kan styrke det allerede gode samarbejde med de grønlandske skatte- og toldmyndigheder. Med de seks tiltag står vi tættere sammen mod narkotikaindsmugling og sort økonomi,” siger skatteminister Jeppe Bruus (S). 

Tiltagene er fordelt på tre forslag mod narkosmugling og ligeledes tre forslag mod sort økonomi.

Skatteminister Jeppe Bruus er rejst til Grønland 18. til 21. august for at sætte fokus på samarbejdet.

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024